Ukrajina, Kijev, zastava
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Ukrajina očekuje veću emigraciju stanovništva ove i iduće godine, posebno zbog uništenja elektro centrala u zemji u ruskom bombardovanju.

Prema izveštaju ukrajinske centralne banke objavljenom juče 400.000 ljudi će napustiti zemlu ove godine i 300.000 iduće, što je više nego što se predviđalo u prethodnom izveštaju od aprila.

Ta pojava ukazuje na ubrzanje odlazaka iz zemlje razorene ruskom invazijom pokrenutom 2022. godine, a gde je već bila beležena velika emigracija pre rata.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia,EPA-EFE/ANGELO CARCONI, VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Povećan je broj očekivanih odlazaka zbog velikog uništenja ukrajinskog energetskog sistema, koji prate produženi prekidi struje i povećavaju rizik za sezonu grejanja, dodala je centralna banka.

Rusija je ove godine izvela više udara na ukrajinsku električnu mrežu i uništila ili oštetila brojne centrale, što je dovelo do čestih prekida struje i izazvala strah od naredne zime.

Iako su ukrajinske vlasti krajem jula saopštile da se energetska situacija u zemlji poboljšava zahvaljujući popravkama, Rusija može ponovo da napadne infrastrukturu u svakom trenutku s obzirom da je protivvazduhoplovna odbrana nedovoljna da zaštiti sve potencijalne mete.

Centralna banka je saopštila da prekidi struje negativno utiču i na ekonomsku aktivnost, što smanjuje tražnju za radnom snagom i dodatno podstiče migraciju.

Pročitajte još:

Hiljade mladića takođe je napustilo zemlju, ili pokušavaju ilegalno da je napuste, da bi izbegli vojnu mobilizaciju, mada se ne može tačno odrediti njihov broj.

Najmanje 6,7 miliona Ukrajinaca ove, 2024. godine, živi u inostranstvu, prema procenama UN, što je dakle broj koji će nastaviti da raste.

Stručnjaci raspravljaju o tome koliko je stanovnika ostalo u Ukrajini i to je osetljivo pitanje. Poslednji i jedini popis urađen do sada je iz 2001. godine u zemlji koja je pored toga pogođena slabim natalitetom i visokom smrtnošću, a izgubila je delove teritorije koji su pripojeni Rusiji, ili ih je okupirala 2014. godine.

Procene stručnjaka kreću se između 28 i 34 miliona stanovnika 2023. godine u odnosu na 41 milion pre rata i više od 48 miliona tokom popisa 2001.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare