Srušen most u Kurskoj oblasti Foto: Ukrainian Armed Force via AP

Ukrajina je uništila i treći most preko reke Sejm u regionu Kursk, kao deo očiglednog pokušaja proširenja, kako je predsednik Vladimir Zelenski opisao, vojnu „tampon zonu“ unutar Rusije, piše Gardijan.

Prema ruskim zvaničnicima, most u selu Kariž oštećen je tokom noći ciljanim ukrajinskim „granatiranjem“. Bio je to poslednji veći prelaz na ovom delu fronta, nakon što su u petak i subotu uništena dva mosta istočnije preko iste reke.

Ukrajinske oružane snage sada su spremne da napreduju sa svog postojećeg mostobrana oko ruskog grada Sudže, zauzetog pre dve nedelje tokom iznenadne ofanzive. Oni nastoje da opkole ruske trupe – neki od njih su regruti – koji su zaglavljeni južno od reke u okrugu Korenevski.

Ako operacija uspe, Ukrajina će dobiti još 700 kvadratnih kilometara ruske zemlje. Rusija je izgradila pontonske mostove preko reke kako bi opskrbila svoje snage, ali oni su ranjivi na ukrajinske udare iz blizine iz sistema Himars koje isporučuje SAD.

Kijev je u ponedeljak zauzeo još dva ruska sela, Snagost i Apanasovku. Međutim, tempo njenog napredovanja u Kurskoj oblasti je usporen poslednjih dana. Kremlj je skupio rezerve kako bi pokušao da zaustavi ukrajinske borbene jedinice u daljem napredovanju.

„Situacija tamo je haotična“, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik za Gardijan. „Rusi su uvukli dodatne trupe. Neki su sposobni, neki nisu. Rusima je bilo izuzetno teško da povrate izgubljenu teritoriju“.

Srušen most u Kurskoj oblasti Foto: Ukrainian Defence Ministry Press Office via AP

Dok su ukrajinske snage brzo napredovale oko Sudže, ruske trupe su stalno napredovale na istoku Ukrajine. U ponedeljak su zauzeli grad Njujork, podigli rusku zastavu i preimenovali grad u Novgorodske, objavili su vojni blogeri Kremlja.

Mesecima se ruske snage takođe približavaju ukrajinskom gradu Pokrovsku, gutajući okolna sela. Ukrajinski branioci su se povukli pred vazdušnim napadima na njihove položaje, praćenim konstantnim pešadijskim napadima.

U ponedeljak je vojni administrator Pokrovska rekao da će borbe verovatno zahvatiti grad za manje od dve nedelje. Pozvao je stanovnike da se spakuju i odu. Oko 60 odsto ih je već otišlo, rekao je. Dodao je da će porodice sa decom uskoro biti prinuđene na evakuaciju po vanrednim pravilima.

U susednom Mirnogradu, sada samo nekoliko kilometara od linije fronta, ostalo je manje od 16.000 ljudi. Zatvarale su se banke, apoteke, prodavnice i pijace, zajedno sa svim organizacijama i institucijama. I gradska bolnica se gasila, sa izuzetkom nekoliko lekara koji su lečili ranjenike.

Neposredni ruski napad na Pokrovsk zakomplikovaće pokušaje Ukrajine da odbrani svoj region Donbas, gde rat besni od 2014. Rusi su blizu zauzimanja auto-puta koji povezuje Pokrovsk sa nizom velikih gradova na severu, uključujući garnizonska naselja Kramatorsk i Slovijansk.

Napad na Kursk je delom zamišljen kao način da se ublaži pritisak na Pokrovsk i grad Toretsk, takođe pod intenzivnom ruskom vatrom. Kremlj je do sada, međutim, prebacio neregularne snage iz pozadine, kao i jedinice bazirane na okupiranom jugu Ukrajine. Ako ništa drugo, bacio je više resursa u bitku za Pokrovsk.

Govoreći u nedelju, Zelenski je rekao da je vojni upad Ukrajine u Rusiju izveden kako bi se stvorila trajna tampon zona. To bi sprečilo dalje napade Moskve preko granice, sugerisao je, nakon ruske ofanzive u maju na ukrajinski grad Vovčansk. Borbe se tamo nastavljaju.

Ranije je Zelenski rekao da će upad zaštititi zajednice u pograničnoj s Ukrajinom Sumskom regionu od stalnog granatiranja. “Sada je naš primarni zadatak u sveukupnim odbrambenim operacijama da uništimo što je moguće više ruskog ratnog potencijala i izvedemo maksimalne kontraofanzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriji agresora – našu operaciju u regionu Kursk“, izjavio je on.

Zelenski je pozvao međunarodne partnere Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja. Takođe je pozvao SAD, Veliku Britaniju i Francusku da donesu ključne „odluke“ – molbu za ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa protiv strateških vazdušnih baza i drugih vojnih ciljeva unutar Rusije.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare