Nemačka, gasovod, cevi
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Ukrajina poručuje Evropskoj uniji da i dalje može da skladišti gas u toj zemlji uprkos ruskim napadima, prenosi danas Politiko.

Politiko ističe da su velike rezerve gasa koje Ukrajina poseduje pomogle Evropi da izbegne tržišnu krizu prošle zime.

Velika ukrajinska postrojenja za skladištenje prirodnog gasa na raspolaganju su Evropi i tokom predstojeće zime, iako su ti objekti na meti ruskih bombi, izjavio je za Politiko direktor nacionalne ukrajinske energetske kompanije „Naftogaz“ Oleksij Černišov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina već ima dovoljno gasa da zadovolji svoje potrebe, tako da Evropskoj uniji može da ponudi prostor za skladištenje gasa.

Ta mogućnost, navodi Politiko, bila je ključna za EU prošle godine, kada je u Ukrajini uskladišteno 2,5 milijarde kubnih metara evropskog gasa, čime je Unija izbegla prodaju prekomernih zaliha koja bi joj donela gubitak od više milijardi dolara.

Međutim, ukrajinska skladišta gasa bila su na meti ruskih vazdušnih napada proteklih meseci, napominje briselski sajt. U intervjuu za Politiko, Černišov kao najvažniji prioritet Ukrajine naglašava „jačanje vazdušnih odbrambenih sistema kako bi se energetska infrastuktura zemlje zaštitila od neprijateljskih napada“.

„Veoma smo zahvalni za pomoć koju smo već dobili, ali i dalje postoji potreba za dodatnim zaštitnim merama“, zaključio je direktor ukrajinske energetske kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar