Visoki pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov izjavio je danas da će ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping tokom predstojećih razgovora u Moskvi govoriti o konfliktu u Ukrajini.

„Naravno, tema konflikta u Ukrajini biće na dnevnom redu. Izuzetno cenimo rezervisanu, balansiranu poziciju kineskog liderstva po ovom pitanju. Znamo o predlogu Kine za rešenje krize“, rekao je Ušakov, preneo je TASS.

On je rekao da je prilično siguran da će dvojica lidera razgovarati o trenutnoj situaciji, „a kakve će misli proizaći iz toga, videće se“.

Pročitajte još:

Ušakov je, takođe, dodao da se očekuje da će Putin i Si potpisati dve zajedničke izjave nakon razgovora u Moskvi, a očekuje se da će biti potpisano najmanje deset sporazuma.

„Dva ključna dokumenta će biti potpisana: zajednička izjava o jačanju odnosa. Zajedničko saopštenje je skoro gotovo, samo se još neke stavke ugovaraju“, rekao je Ušakov.

Kineski predsednik dva dana kod Putina

Podsećamo, kineski predsednik Si Đinping boraviće u zvaničnoj poseti Moskvi od 20. do 22. marta, gde će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, između ostalog, razmeniti mišljenja o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i ukrajinsku krizu, potvrdili su kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Kremlj.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na konferenciji za novinare da je predstojeća poseta Si Đinpinga Rusiji poseta za mir i da će Kina zadržati svoj „objektivan i nepristrasan stav“ o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući ukrajinsku krizu, preneo je CNN.

BONUS VIDEO Pucanje balona američko-kineskih odnosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar