Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

Priručnik Hamas FIELD, koji je dobio Vašington post, i drugi dokumenti pronađeni nakon brutalnog napada te grupe na Izrael pre dve nedelje, ilustruju neke od njegovih vojnih sposobnosti, kao i pripreme za krvava ubistva iz neposredne blizine.

Prošlogodišnji priručnik, pronađen na telu borca Hamasa, navodi uputstva za rukovanje određenim oružjem, identifikuje ranjivosti u izraelskoj vojnoj opremi i nudi savete o ubijanju nožem. Čini se da je dokument pripremljen za različite jedinice Hamasovih elitnih brigada Izedin al-Kasam, koje uključuju protivoklopne, inžinjerijske, snajperske i pešadijske specijaliste i stručnjake za tunele, kao i ono što se u brošuri opisuje kao „udarne trupe“.

„Ovo je tajni vojni dokument. Treba ga čuvati na bezbednom mestu. Zabranjeno je nošenje bez naređenja“, piše na prvoj strani. Na zadnjoj strani je slika palestinskog šeika Abdulaha Azama, mentora Osame bin Ladena.

„Ako je ovo njihov izvor inspiracije, onda razumem malo više o njihovom ponašanju 7. oktobra“, rekao je Majkl Milštejn, bivši šef palestinskog odeljenja izraelske vojne obaveštajne službe, misleći na datum napada u kojem je ubijeno 1.400 Izraelaca. Milshtein je pregledao terenski priručnik na zahtev Vašington posta, prenosi Index.hr.

Stručnjaci poput Milštejna rekli su da priručnik izgleda kao originalan i da se poklapa sa drugim dokumentima koje su izraelske snage prikupile nakon napada. Kancelarija izraelskog premijera potvrdila je Vašington postu 17 stranica dokumenata. Neki dokumenti, uključujući terenski priručnik, nisu dostavljeni na pregled zbog oznaka koje bi mogle da identifikuju ko ih je prvi pronašao i dao ih Postu.

Mape i detaljni planovi

Drugi dokumenti Hamasa uključuju mape i detaljne planove za napade na nekoliko pojedinačnih kibuca oko Gaze, uključujući nameru da se ubiju i otmu civili.

Dokument, do kojeg je došao Post, pruža smernice za rukovanje oružjem za koje se zna da su ga napadači nosili i nudi detaljne opise slabih tačaka izraelskih tenkova i oklopnih vozila. U dokumentima su, na primer, uključena uputstva za korišćenje severnokorejskih raketnih granata F-7, za koje Pjongjang tvrdi da ih nije isporučio Hamasu. Izraelske trupe su nakon napada pronašle oko 50 komada eksplozivne municije.

Zvaničnici Hamasa u Gazi i Bejrutu nisu odgovorili na zahteve za komentar. Procenjuje se da Hamasovo tajno vojno krilo Al-Kasam ima između 15.000 i 40.000 borbeno spremnih pripadnika – od kojih je 1.200 bilo uključeno u napad 7. oktobra.

Ranijih godina, kada su tuneli ka Egiptu bili otvoreni, Hamas je lako mogao da prokrijumčari eksploziv i rakete u Gazu, kaže Mkhaimar Abusada, analitičar sa Univerziteta Al-Azhar u Gazi. Ali egipatski predsednik Abdel Fatah El-Sisi zaustavio je rute krijumčarenja.

Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

„Iskreno, ne znam kako su zadržali svoju sposobnost da održe ovu vrstu vojne spremnosti“, rekao je Abusada, pokazujući na bezbednosni perimetar oko Gaze. Poznato je da su pripadnici Al-Kasamovih elitnih specijalnih snaga Nukhba, koji su predvodili napad, prošli obuku u Iranu i da su se vratili u Gazu da obučavaju druge.

Uputstva za „šok trupe“

Militanti su koristili paraglajdere, motocikle i kamione da pređu granicu između Gaze i Izraela, a male specijalizovane jedinice napale su izraelske zajednice, prema uputstvima iz priručnika.

„Videli smo da se ponašaju kao profesionalne trupe“, rekao je major G, komandant izraelskog Instituta za istraživanje oružja, dok je pokazivao oružje zaplenjeno od Hamasa. Major, koji je identifikovan samo po činu i prvom slovu njegovog imena, rekao je: „Oni su delovali veoma konkretno, veoma organizovano. Jedno vozilo je IED, drugo je RPG, a treće vozilo je komandni tim“.

Hamas Foto:EPA/ALI ALI

Uputstva za „šok trupe“ takođe su uključivala najbolja mesta za ubod, prema terenskom priručniku koji je nabavio Post. Navedeni su „Vrat u predelu ključne kosti“, „kičma“ i „pazuh“.

Ajmen Al-Tamimi, stručnjak na Bliskoistočnom forumu koji je opširno proučavao dokumente pronađene na ratištima Iraka i Sirije, slaže se da su izgledali autentični: „Nije iznenađujuće što su takvi dokumenti bili u posedu boraca.

Izraelska vojska kaže da su Obaveštajna uprava i Jahalomova borbena inženjerijska jedinica prikupile stotine dokumenata i drugog materijala, uključujući Hamasove mobilne telefone, komunikacionu opremu, kamere i obaveštajne izveštaje.

Izrael Palestina rat Foto:Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Mnogi od dokumenata pojavili su se na Telegram kanalu pod nazivom Saut Frst Responders, koji objavljuje dokaze prikupljene nakon napada od onih koji su čistili područja. Grupa odbija da odgovori na pitanja o svojim metodama za prikupljanje dokumenata i materijala – pozivajući se na rizike za izvore. Oni koji su radili na uklanjanju tela stotina palestinskih militanata ubijenih u napadu kažu da su tela prvo proverili odeljenja za bombe kako bi se uverili da nema skrivenog eksploziva.

„Došli su potpuno opremljeni, sa dokumentima, mapama i uputstvima“

„Došli su potpuno opremljeni, sa dokumentima, mapama i uputstvima“, rekao je Josi Landau, koji je radio na uklanjanju tela. Jedan dokument od 14 stranica koji je delimično objavio Saut Frst Responders i koji su potvrdile izraelske vlasti opisuje planove za napad na Mefalsim, mali kibuc od 1.000 stanovnika koji je uspeo da ostane relativno nepovređen. Obezbeđenje Kibuca odbilo je grupu od oko 30 militanata naoružanih granatama i kalašnjikovima.

PROČITAJTE JOŠ:

U dokumentu je detaljno opisana veličina jedinice za obezbeđenje kibuca, broj minuta potrebnih za putovanje između različitih tačaka u zajednici i cilj da se „vojnici i civili uzmu kao zarobljenici i taoci i pregovaraju o njihovom oslobađanju“.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Prema četiri dodatne stranice do kojih je došao Post, ekipa na kapiji je trebalo da odvrati pažnju snaga bezbednosti kibuca, dok je Hamasova jedinica za eksplozive probila rupu pozadi.

„Grupa drži kibuc dok ne stignu druge snage“, kaže se u planskom dokumentu. Ali pojačanje nikada nije stiglo, tvrde oni koji su se borili u kibucu.

„Znali su gde su kapije, znali su gde su generatori za prekid struje“, rekao je Jarden Reskin, pejzažni arhitekta i volonter u bezbednosnoj jedinici kibuca. Gledajući planove napada i broj poginulih u okolnim zajednicama, rekao je: „Osećamo se kao da smo imali sreće. Uradili smo svoj deo, uradili smo to dobro, ali smo imali mnogo sreće“.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar