Novinar Evan Gerškovič Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ruske vlasti pustile su na slobodu američkog novinara Volstrit džurnala Evana Gerškoviča i bivšeg američkog marinca Pola Vilana u okviru velike razmene zatvorenika sa Amerikom, javlja Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore. Oni su deo procesa razmene zatvorenika u kojem učestvuje nekoliko država, prenose mediji.

Njih dvojica, koji su bili zatvoreni pod optužbom za špijunažu, na putu su ka destinacijama van Rusije, dok će Sjedinjene Države i njeni saveznici u Rusiji vratiti zatvorenike koje drže u svojim zatvorima.

Detalji sporazuma nisu poznati, međutim zna se da Sjedinjene Države godinama pregovaraju o oslobađanju Vilana i Gerškoviča.

Prema pisanju Blumberga ovo je po svemu sudeći najveća razmena zarobljenika između Rusije i Sjedinjenih Država od kraja Hladnog rata.

Ruski mediji su takođe izvestili o najmanje šest aviona ruske vlade koji lete ka i iz regiona u kojima se zatvorenici drže, navodi Rojters, dodajući spekulacije o predstojećoj razmeni.

Poslednjih nekoliko dana mediji su primetili naznake potencijalne velike razmene zatvorenika između nekoliko zapadnih zemalja i Rusije i Belorusije. Konkretno, objavljeno je da su SAD, Nemačka, Slovenija i Velika Britanija uključene u ovu potencijalnu zamenu.

Takođe, u Sloveniji je završeno suđenje dvoje špijuna iz Rusije, dok je tamošnja televizija N1 juče javila da će doći do razmene između Rusije, SAD, Nemačke i Belorusije. Osuđeni špijuni su Artjom i Ana Dulcev, privedeni u decembru 2022. koji, kako navodi N1 uopšte nisu svedočili pre nego što je doneta presuda.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio je da pomiluje nemačkog državljanina Rika Krigera, koji je osuđen na smrt zbog navodnog rada za ukrajinske specijalne službe. Razlozi nisu saopšteni, ali Krigerovo pomilovanje je takođe povezano sa razmenom zatvorenika.

Među zatvorenicima u Rusiji koji bi mogli da učestvuju u razmeni su Kara-Murza, rusko-britanski aktivista i novinar osuđen po optužbama za izdaju koji je nedavno premešten iz svog sibirskog zatvora; opozicioni političar Ilja Jašin; Lilija Čaniševa i Ksenija Fadejeva, bivši regionalni direktori kancelarija pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog; aktivista za ljudska prava Oleg Orlov; 19-godišnji dvojni rusko-nemački državljanin Kevin Lik, najmlađa osoba ikada osuđena za izdaju u Rusiji; umetnik i aktivista Daniil Krinari; i umetnica Aleksandra Skočilenko.

Stručnjaci za bezbednost dugo su smatrali da je razmena zatvorenika najbolja opcija za povratak Gerškovića u Sjedinjene Države.

Podsetimo, regionalni sud u Rusiji osudio je 19 jula američkog novinara „Volstrit džornala“ Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora sa maksimalnom bezbednošću.

Novinar Evan Gerškovič Foto:NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Suđenje Gerškoviču za špijunažu se odvijalo iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, gradu na Uralskim planinama gde je 32-godišnji novinar bio i pritvoren.

Gerškovič, „Volstrit džurnal“ i vlada Sjedinjenih Američkih Država odbacili su ruske optžbe kao lažne i politički motivisane.

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio „tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme“.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši američki marinac Pol Vilan takođe je osuđen za špijunažu.

Vilan, koga je američki Stejt department proglasio nezakonito pritvorenim, radio u obezbeđenju američke kompanije za proizvodnju delova za vozila kada je uhapšen u Moskvi u decembru 2018. godine i osuđen na 16 godina zatvora 2020.

Ni američki ni ruski zvaničnici nisu potvrdili da je kretanje zatvorenika povezano sa razmenom zatvorenika, objavili su Vašington post i Rojters, što nije neobično uoči razmene zatvorenika. Najveća razmena od Hladnog rata dogodila se 2010. i uključivala je 14 ljudi sa obe strane.

BONUS VIDEO: Evgenija Kara-Murza o svom suprugu Vladimiru: Strahujemo da će postati „izgubljeni zarobljenik“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare