Parcela kod Žrnovnice koju je požar zaobišao Foto:Zvonimir Barisin/PIXSELL

U požaru kod Žrnovnice izgorelo je više od 640 hektara površine, ali jedna je parcela ostala netaknuta. Za to postoji objašnjenje.

Nestvarni prizori nastali su usred požara u Žrnovnici s kojim su se vatrogasci borili celu noć kako bi odbranili kuće, a na terenu ih je i dalje oko 250.

Kako je za DNEVNIK.hr rekao glavni vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković, front je dugačak, a izgorelo je oko 640 hektara površine.

Ali, ne i parcela u zaseoku Barbarići koja je izbegla vatrenu stihiju već drugi put u sedam godina. Objavio je to njen vlasnik, Niko Barbarić, na Fejsbuku.

„Parcela Čaka Norisa se i dalje ne da. Barbarići – Požar 2:0! Zahvaljujući našim vatrogascima iz DVD-a Žrnovnica, cili zaseok Barbarići sinoć je vrhunski odbranjen od ovog požara. Njima i svim ostalim vatrogascima koji su bili na terenu veliko hvala.“

Fotografija koju je objavio gotovo je identična onoj iz 2017. godine kada je njegov otac Nikša Barbarić ispričao za Slobodnu Dalmaciju:

„Šta sam uradio? Ništa posebno. Dvadesetak dana pre požara sam dobro pokosio, ništa drugo… A kako se mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja crta odbrane prema Žrnovnici, tu smo čekali s vatrogascima DVD-a Žrnovnica, koji su morali otići kad je postalo očigledno da se vatra približava svim okolnim naseljima. Kad smo videli da se približava buktinja, poslužili smo se starim trikom; preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenom frontu i odmah ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu.“

Njegov sin Niko, sedam godina kasnije, uradio je istu stvar.

„Nastavio sam ono što smo nas dvojica radili i tada – parcela je stalno košena, a i par metara susedno od nje kako bi sve bilo maksimalno čisto i uredno. Nikša nas je napustio 2020, a ja sam nastavio da održavam taj maslinjak, koji je bio i stacionar za pčele“, rekao je Niko Barbarić za Slobodnu Dalmaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar