Francuska izbori Foto:Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Mnogi francuski saveznici su odahnuli jer je, prema njima, najgore izbegnuto, pošto krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) nije uspela u nedelju da pobedi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, ali smatraju i da bi "nejasna" vladajuća koalicija u parlamentu mogla da izazove glavobolje za Evropu, prenosi Rojters.

Posle pobede RN-a Marin Le Pen, koji sada vodi mladi Žordan Bardela, u prvom krugu izbora, očekivalo se da će oni i juče osvojiti najviše glasova, ali je levičarski Novi narodni front (NFP), u kojem dominira krajnje levičarska Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšona, svojom pobedom doneo iznenađenje.

Marine Le Pen Francuska izbori Foto:Lafargue Raphael/ABACA/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agencija navodi da poraz Nacionalnog okupljanja signalizira barem privremeni otpor porastu desnice u Evropi, ali da bi mogao najaviti ​​razdoblje nestabilnosti sa novom vladom u nelagodnoj „kohabitaciji“ s predsednikom, centristom Emanuelom Makronom.

„U Parizu oduševljenje, u Moskvi razočaranje, u Kijevu olakšanje. Dovoljno da budemo sretni u Varšavi“, napisao je poljski premijer Donald Tusk na mreži X reagujući na pobedu NFP-a na izborima u Francuskoj.

Žan Lik Melanšon Francuska izbori Foto:EPA-EFE/ANDRE PAIN

„Najgore je izbegnuto“, rekao je Nils Šmid, portparol za spoljnu politiku nemačkih Socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca, gde je, kako primećuje Rojters, krajnja desnica takođe doživela porast popularnosti tokom krize troškova života.
„Predsednik (Makron) je politički oslabljen, čak i ako zadrži središnju ulogu, s obzirom na nejasnu situaciju većine. Formiranje vlade biće komplikovano“, rekao je Šmid medijskoj grupi Funke.

Stranka španskog premijera Pedra Sančesa čestitala je levičarskom savezu na pobedi koja, kako je navedeno, „zaustavlja krajnju desnicu da dođe do vlade“.

Nikos Andrulakis, lider grčke socijalističke stranke PASOK, rekao je da je francuski narod „podigao zid protiv krajnje desnice, rasizma i netolerancije te zaštitio večna načela Francuske Republike: slobodu, jednakost i bratstvo“.

Kolumbijski levičarski predsednik Gustavo Petro takođe je čestitao Francuzima što su sprečili RN da pobedi.

Brižit i Emanuel Makron, Francuska izbori Foto:Tanjug/Mohammed Badra, Pool via AP

„Postoje bitke koje traju samo nekoliko dana, ali koje određuju sudbinu čovečanstva. Francuska je prošla kroz jednu takvu“, rekao je on.

Zvaničnik EU koji je želeo da mu se ne navodi ime, nazvao je to „velikim olakšanjem“, ali je dodao kako predstoji da se vidi šta to znači za Evropu na svakodnevnoj bazi. Izbori su francuski parlament ostavili podeljenim između tri velike političke grupacije – levice, centrista i krajnje desnice, koje nemaju tradiciju saradnje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Levica želi da ograniči cene osnovnih dobara poput goriva i hrane, poveća minimalnu zaradu i plate zaposlenih u javnom sektoru, u vreme kada je budžetski deficit Francuske na već 5,5 odsto proizvodnje, više nego što dopuštaju pravila EU.

„Zbogom ograničenja evropskog deficita! (Vlada) će se brzo srušiti. Jadna Francuska. Može se tešiti (Kilianom) Mbapeom“, rekao je senator iz italijanske desničarske stranke Liga Klaudio Borgi.

Andre Ventura, lider portugalske krajnje desne stranke Čega, nazvao je rezultat „katastrofom za privredu, tragedijom za imigrante i lošim za borbu protiv korupcije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare