Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je danas da je stanje na rekama u Hrvatskoj normalno, da je voda uglavnom u koritima i ne preti nasipima, ali da pažnju treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dela zbog kojih se idućih dana očekuju izuzetno visoki vodostaji.

„Protoci su negde čak i duplo manji, na primer, kod Mure i Drave, u odnosu na situacije iz avgusta prošle godine“, rekao je Đuroković u Dnevniku HTV-a, govoreći o situaciji u Evropi s poplavama i mogućim posledicama po Hrvatsku.

Pažnju, dodao je, treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dela.

„To su Austrija, Slovačka, deo Češke i Mađarska, gde još padaju određene količine kiše i dotoci idu prema svojim slivovima i Dunavu pa prognoze nisu u potpunosti verodostojne. Od mađarskih kolega saznao sam da idu prema drugom najvećem u istoriji vodnom talasu reke Dunav, što bi mogao biti scenario iz 2013. godine kad je, primera radi, u Budimpešti došlo do novog rekorda po pitanju vodostaja i kad je Hrvatska bila blizu rekorda“, naveo je.

Od tada su, kaže Đuroković, nasipi u vrlo urednom stanju.

„Sada je vodostaj na ulaznom profilu u Batini na oko +140 centimetara, ali u idućim danima doći će do porasta Dunava od šest metara, što je vrlo ozbiljan vodostaj i na nivou je višem od sedam hiljada kubika“, rekao je Đuroković, prenela je Hina.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog toga se, dodao je, ništa ne sme prepustiti slučaju, i da imaju 7 do 10 dana za pripremu, što već i čine.

„Spremni smo po pitanju materijala i zaliha kao i uvek. Hrvatska će se organizovati svim svojim snagama da se odupre takvim vodnim talasima. U idućih 7 do 10 dana imaćemo izuzetno visoke vodostaje“, zaključio je.

Austrija, Poljska, Češka, Rumunija, Poljska, delovi Mađarske, Slovačke, su pod naletom poplava usled velike kiše, a nevreme od prethodnih dana je odnelo najmanje sedam života pojedinim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar