Foto: Ajdin Kamber / Shutterstock.com

Širom Bosne i Hercegovine u 19.00 časova zatvorena su biračka mesta, na kojima su građani glasali za loklane organe vlasti u zemlji.

U BiH zatvorena biračka mesta, preliminarni rezultati očekuju se oko ponoći

Širom Bosne i Hercegovine u 19.00 časova zatvorena su biračka mesta, na kojima su građani glasali za loklane organe vlasti u zemlji.

Centralna izborna komisija BiH je najavila da će u 21.00 održati konferenciju za medije, kada će saopštiti više informacija o izlaznosti.

Do 15.00 časova je glasalo 34,98 posto birača, što je na nivou izlaznosti na opštim izborima 2022. godine, ali manje od prethodnih lokalnih izbora.

Izbori se nisu održali u pet poplavama pogođenih općina – Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici.

U tim opštinama, najavili su iz CIK-a, odluka o održavanju izbora će biti doneta nakon što se za to steknu uslovi, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Građani u BiH danas su birali odbornike u opštinskim i gradskim skupštinama, skupštini distrikta Brčko i načelnike ili gradonačelnike.

Prelimirani rezultati izbora očekuju se oko ponoći.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas da je Centralna izborna komisija BiH (CIK) demonstrirala veliku odgovornost u, kako je naveo, ovakvim ekstremnim okolnostima, osiguravši da se lokalni izbori odvijaju kako je planirano u većini opština i gradova.

Šmit je, posle sastanka sa članovima CIK BiH, rekao da su s pravom odgođeni izbori u opštinama koje su pogođene katastrofalnim poplavama, saopšteno je iz OHR-a.

On je pohvalio napore i nastojanja CIK-a i njenih službenika na terenu da građanima Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice omoguće da glasaju čim se za to stvore uslovi.

***

BONUS VIDEO – Lokalni izbori u BiH. Šta se nudi građanima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare