Foto: TANJUG/Mickey Welsh/The Montgomery Advertiser via AP/Alabama Department of Corrections via AP

U američkoj saveznoj državi Alabami prvi put je korišćenjem azotnog gasa pogubljen osuđenik, što je ta država u SAD nazvala "dosad najbezbolnijom i najhumanijom metodom pogubljenja", dok protivnici tvrde da je metoda surova i eksperimentalna.

Kenet Judžin Smit (58), osuđen za ubistvo, usmrćen je u četvrtak veče, izjavio je guverner Alabame Kej Ajvi, prenosi Rojters. On je proglašen mrtvim u 20.25 po lokalnom vremenu, u zatvoru u Alabami.

Smitu je stavljena maska na lice i udahnuo je čist azotni gas kroz nju, što je izazvalo nedostatak kiseonika. Izvršenje je trajalo oko 22 minuta. Alabama je tvrdila da je novi metod azotnog gasa „možda najhumaniji metod pogubljenja ikada osmišljen“. Ali izjave očevidaca novinara prisutnih u odaji smrti sugerišu da je Smithova smrt bila sve samo ne humana.

Foto: TANJUG/Alabama Department of Corrections via AP

Marti Roni iz Montgomeri Advertiser-a izvestio je da se između 19.57 i 20.01 „Smit grčio na kolicima. Duboko je udahnuo, a telo mu se žestoko treslo, a oči su mu se okretale. Smit je stisnuo pesnice, noge su mu se tresle… Činilo se da je zadahnuo vazduh. Kolica se zatresla nekoliko puta“.

Smitov sveštenik Džef Hud bio je na strani Smita prilikom pogubljenja i rekao je da su zatvorski službenici u prostoriji „bili vidno iznenađeni koliko je ovo loše išlo“.

„Ono što smo videli bili su minuti borbe za život“, rekao je Hud.

Foto:Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki, File

„Činilo se da je Smit zadržavao dah koliko god je mogao“, rekao je kasnije komesar Džon Ham na konferenciji za novinare.

Pogubljenje je trebalo da počne u 18 časova, ali je odloženo pošto je američki vrhovni sud razmatrao njegovu poslednju žalbu. Nešto pre 20 časova, sud je odbio tu žalbu i dozvolio izvršenje smrtne kazne.

Smit je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine, a vlasti Alabame već su pokušale da izvrše kaznu u novembru 2022. godine tako što je on vezan za kolica i pokušano je da mu se ubrizga smrtonosna mešavina hemikalija. Međutim, pošto oni koji je trebalo da izvrše kaznu nisu uspeli da Smitu pronađu venu, odustali su od pokušaja u ponoć, kada je istekao nalog savezne države za izvršenje smrtne kazne.

Do sada najčešće korišćena metoda izvršenja smrtne kazne u SAD jeste smrtonosna injekcija, koja je uvedena 1982. godine. Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišćeno za izvršenje smrtne kazne u SAD.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kim Chandler

Nekoliko dana pre nego što je pogubljen, Smit je rekao Gardijanu u telefonskom pozivu iz svoje zatvorske ćelije da nije spreman da umre. Dijagnostikovan mu je PTSP izazvan prvim neuspelim pokušajem pogubljenja, a patio je od nesanice i anksioznosti.

Smit je takođe apelovao na javnost da pokaže milost prema onima poput njega koji se suočavaju sa smrtnim kaznama.
„Rekao bih: ‘Ostavi prostor za milost’. To jednostavno ne postoji u Alabami. Milosrđe zaista ne postoji u ovoj zemlji kada su u pitanju situacije poput moje“, rekao je on.

Sudija Sonja Sotomajor, koja je zajedno sa još dve liberalne koleginice izrazila suprotno mišljenje, napisala je: „Pošto nije uspela da ubije Smita iz prvog pokušaja, Alabama ga je odabrala za svoje ‘zamorče’ da testira metod pogubljenja koji nikada ranije nije pokušan. Svet gleda.”

„Nema mnogo istraživanja o umiranju usled azotne hipoksije. Kada neka država želi da upotrebi novi metod pogubljenja, u interesu je javnosti da joj priloži dokaze o tome da taj metod umanjuje bol i patnju osuđenika“, navode Smitovi advokati.

Smit je jedan od dvojice muškaraca koji su osuđeni za ubistvo Elizabet Senet 1988. godine.

Foto:Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

On i još jedan muškarac bili su plaćeni po 1.000 dolara kako bi ubili Senet, a ubistvo je naručio njen muž, inače pastor, koji je bio u velikim dugovima i bilo mu je potrebno životno osiguranje supruge.

Portparol zatvora izjavio je da se Smit u poslednjim satima života sastao sa članovima porodice i svojim sveštenikom

Za poslednji obrok izabrao je biftek, grilovani krompir, tost i jaja u sosu od bifteka, rekao je Hud.

PROČITAJTE JOŠ:

„Bio je prestravljen zbog mučenja koje bi moglo da usledi. Ali, i on je u miru. Jedna od stvari koje mi je rekao je da konačno odlazi“, dodao je Hud.

Protokol pogubljenja zahtevao je da Smit bude vezan za kolica u komori za pogubljenje – ista ona u kojoj je bio vezan nekoliko sati tokom pokušaja da vanja smrtonosne injekcije – i da mu na lice bude stavljen „respirator sa vazduhom“.

BONUS VIDEO: Najspektakularnija bekstva iz najozloglašenijih zatvora sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar