Ilustracija Foto: N1

U okviru akcije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aferi "Diplome" uhapšen je Zoran Kalinić, predsednik stranke Naša priča Republika Srpska.

Iz stranke su potvrdili da je Kalnić nakon saslušanja u prostorijama SIPA u Banjaluci, jutros sproveden u Sarajevo.

Kalinić je inače i predsednik Upravnog odbora Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL).

Iz stranke NPRS traže da Kalnić bude pušten da se brani sa slobode i tvrde da je u medijima plasirano mnoštvo netačnih informacija koje se tiču policijske akcije sprovedene u delu visokoškolskih ustanova.

Tokom jučerašnje policijske akcije uhapšeno je 11 osoba i zaplenjena izvesna količina novca, a otkrivene su brojne nelegalne radnje, poput prodaje diploma, za šta se sumnjiči i Kalinić.

Iz stranke tvrde da nije tačno da Kalinić nije bio dostupan istražnim organima, već je na dan pretresa, 21. februara bio u Crnoj Gori sa suprugom, a ne u Srbiji, kako prenose neki mediji, kako kažu, naklonjeni Zapadu.

Pročitajte još:

Dodaju da je nakon telefonskog razgovora sa ljudima iz SIPA Kalinić dogovorio da istog dana bude u Banjaluci da bi dao iskaz u svojstvu osumnjičenog, što je, kažu, on i učinio.

„U trenutku davanja iskaza, u prostorijama SIPE, Kalinić nije imao advokata. Dao je iskaz kojim je negirao sve što mu se stavlja na teret posle čega su ga zadržali u pritvorskoj jedinici u Zalužanima da bi ga jutros transportovali u Sarajevo“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

BONUS VIDEO Zašto je Vučić toliko moćan: On je pregazio državu, ali je mudar tehnolog vlasti, okružen ljudima koji su kupili diplome kod Gige u šupi i na livadu u Mladenovcu