Ilon Mask tviter
Ilon Mask Foto: Adrien Fillon/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Tviter je pristao na ponudu Ilona Maska tešku 44 milijarde dolara, zvanično je saopštila kompanija. Dogovor završava buran ciklus u kojem je izvršni direktor Tesle i SpaceX postao vlasnik popularne društvene mreže. Tviter je večeras službeno objavio da je prihvatio Maskovu ponudu.

Do dogovora je došlo nakon što je Mask prošle sedmice otkrio da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije, a zatim je dao svoju konačnu ponudu. Upravni odbor Tvitera sastao se u nedelju kako bi procenio ponudu, a večeras je pristao na dogovor o prodaji za 54,20 dolara po deonici.

Deonice Tvitera porasle su za 4,5 posto u trgovanju pre otvaranja berze u Njujorku na 51,15 dolara.

Ugovorom prestaje funkcionisanje Tvitera kao javne kompanije koja je na tržište izašla 2013. godine.

Najbogatiji čovek na svetu, prema Forbsu, pregovarao je o kupovini Tvitera u ličnom svojstvu, a njegova kompanija Tesla nije uključena u posao.

On je na Tviteru u ponedeljak napisao kako se nada da će čak i njegovi najgori kritičari ostati na na toj mreži „jer to znači sloboda govora“.

Mask je naveo da Tviter mora biti privatan kako bi rastao i postao prava platforma za slobodu govora.

„Sloboda govora temelj je funkcionalne demokratije, a Tviter je digitalni gradski trg na kom se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva“, rekao je u saopštenju.

Ranije je naglasio da bi za njega glavni prioritet bila eliminacija „vojske botova“ na toj društvenoj mreži.

Naglasio je takođe i da platforma treba da bude opreznija kada odlučuje hoće li ukloniti tvitove ili trajno zabraniti korisnike.

Inače, Ilon Mask  je jedan od najpopularnijih korisnika Tvitera, s više od 80 miliona pratilaca. Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je bio optuživan za manipulisanje tržištem tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

BONUS VIDEO: Nebojša Radović_ Zbog čega Ilon Mask želi da postane vlasnik Tvitera

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram