Gaza bolnica Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Tužioci Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) ispitivali su ljude koji su radili kao medicinsko osoblje u dve najveće bolnice u Pojasu Gaze o mogućim ratnim zločinima, potvrdila su danas za Rojters dva neimenovana izvora.

Kako se navodi, istražitelji MKS su salušali svedočenje ljudi koji su radili u bolnici Al Šifa, glavnoj medicinskoj ustanovi u gradu Gaza na severu palestinske enklave i medicinskog osoblja iz bolnice Naser u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

Palestina Gaza Izrael rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Jedan od izvora je potvrdio da bi događaji u vezi sa napadima na ove dve bolnice mogli da postanu predmet istrage MKS koji vodi krivične postupke protiv pojedinaca optuženih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, genocid i oružanu agresiju.

Tužilaštvo MKS je odbilo da komentariše istrage navodeći potrebu da se obezbedi bezbednost žrtava i svedoka, ali i da istražuje obe strane angažovane u sukobu u Pojasu Gaze, uključujući napad Hamasa na Izrael 7. oktobra i kasniju izraelsku ofanzivu na palestinsku enklavu.

Pročitajte još...

Kabinet izraelskog premijera nije odmah odgovorio na zahtev da prokomentariše aktivnosti MKS, kao ni direktor bolnice Naser u Kan Junisu. Direktora bolnice Al Šifa nije bilo moguće kontaktirati, a portparol ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze nije odgovorio na zahtev da prokomentariše istragu MKS.

Tokom sukoba ove dve glavne bolnice u Pojasu Gazi su bile mete intenzivnih napada izraelskih snaga – opkoljene su i osvajane intenzivnim, razornim napadima izraelske vojske koja je tvrdila da Hamas koristi medicinske ustanove i osoblje u vojne svrhe, što je negirala ova palestinska militantna grupa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar