Foto: Andrzej Iwanczuk/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na granici sa Belorusijom da je počelo jačanje i fortifikacija poljske granice za koje njegova država neće štedeti para, kao i da će u bezbednost te, istočne granice s Evropskom unijom, morati da uloži sredstva i sama Unija.

„Nema sumnje u sve agresivnije namere Belorusije prema Poljskoj. Preduzimamo korake da ojačamo granicu zbog sve većeg pritiska režima Aleksandra Lukašenka i sve većih pretnji koje nosi rat zbog agresije Rusije u Ukrajini. Počeli smo intenzivne radove na fortifikaciji cele granice Poljske na istoku“, kazao je Tusk u pograničnom mestu Karakule, prenosi N1.

Ranije ove sedmice poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš je rekao da ta zemlja treba da ima plan da na istočnoj granici, kao i Ukrajina „pored plota koji je štiti“, izgradi sistem rovova i bunkera.

Foto:Olimpik / Zuma Press / Profimedia

Poljski premijer posle razgovora sa komandantima Granične straže, vojske i policije na granici sa Belorusijom rekao da će Evropa morati da investira u svoju spoljnu granicu u Poljskoj jer je to ulaganje i u evropsku bezbednost.

„Nema limita sredstava kada je u pitanju bezbednost Poljske. Kao što smo rekli da nećemo štedeti na oružju i opremi armije isto želim da kažem da nećemo štedeti na obezbedjenju granice, ne samo kada je infrastruktura u pitanju već i oprema pojedinačno za svakog vojnika“, kazao je Tusk.

Poljski premijer upozorio je da iz Belorusije jača pritisak nelegalne migracije koju, kao deo hibridnog rata protiv Poljske, organizuje režim susedne Belorusije.

Pročitajte još...

„Pokušaja nelegalnih prelazak granice je sve više, kao što smo i očekivali“, rekao je Tusk.

On je takođe izrazio razumevanje za humanitarne organizacije „koje pomažu izbeglicama da savladaju plot na granici sa Belorusijom“ i ulaze u Poljsku jer, kako je kazao, to zloupotrebljavanje nesreće ljudi i organizovanje nelegalne migracije iz Belorusije izaziva velike emocije.

Tusk je, međutim, obećao da će njegova vlada pripremiti izmene zakona tako da graničari, vojnici i policajci u svojim aktivnostima granice imaju osećaj pravne bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar