Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Generalna skupština turskog parlamenta mogla bi da raspravlja o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO u narednim nedeljama, izjavio je danas predsednik poslaničke grupe vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Abdulah Guler.

Guler je rekao novinarima u parlamentu da će, kada se generalna skupština, koja je na pauzi do 16. januara, ponovo okupi, razgovarati o brojnim stvarima i da bi švedsku kandidaturu mogla da stavi na dnevni red u „narednim nedeljama“, ne precizirajući kada tačno, preneo je Rojters.

Komisija za spoljne poslove parlamenta odobrila je zahtev za kandidaturu prošlog meseca u okviru prvog koraka procesa ratifikacije.

Pročitajte još...

Da bi postao zakon nakon potpisa predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, potrebno je da zahtev za kandidaturu u potpunosti odobri parlament.

Švedska i Finska napustile su svoje tradicionalne položaje vojne neutralnosti da bi zatražile zaštitu pod bezbednosnim kišobranom NATO, posle ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Finska se pridružila savezu u aprilu i postala 31. članica NATO, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar