Foto.:EPA-EFE/NECATI SAVAS

Turska je izvršila raketne napade na ciljeve povezane s kurdskom militantnom grupom Radnička partija Kurdistana (PKK) u severnom Iraku i severnoj Siriji, nakon terorističkog napada u Ankari, saopštilo je Ministarstvo odbrane juče.

„Vazdušna operacija je izvedena protiv terorističkih ciljeva na severu Iraka i Sirije, pri čemu je uspešno uništeno ukupno 32 mete terorista“, navodi se u saopštenju Ministarstva, uz napomenu da operacije i dalje traju.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja izjavio je da su počinioci napada u Ankari najverovatnije članovi PKK, koja je zabranjena u Turskoj, a vest je preneo Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Objekti Turske vazduhoplovne industrije (TAI) u Ankari bili su juče meta terorističkog napada, u kojem je poginulo pet, a ranjeno 22 osobe.

Dvoje napadača, među kojima i jedna žena, eliminisano je, prema saopštenju Jerlikaje.

Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Potpredsednik Turske, Dževdet Jilmaz, izjavio je da su četiri žrtve bile zaposlene u TAI, dok je peta žrtva bio taksista, prenosi BBC.

Lokalni mediji izvestili su da su napadači ubili taksistu, a zatim njegovim vozilom izveli napad.

Eksplozija se dogodila tokom smene, kada su zaposleni evakuisani u skloništa.

Među povređenima je sedam pripadnika specijalnih snaga, rekao je Jerlikaja.

PKK je zabranjena teroristička organizacija u Turskoj, SAD i Velikoj Britaniji, a protiv Turske se bori od 1980-ih, zahtevajući veća prava za kurdsku manjinu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je boravio u Rusiji na samitu BRIKS-a, osudio je teroristički napad tokom sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a kasnije je na društvenoj mreži X izjavio da su bezbednosne snage brzo reagovale i neutralisale pretnju. Takođe je poručio da nijedna teroristička organizacija koja ugrožava Tursku neće uspeti u svojim namerama.

Turske vlasti naložile su medijima da ne iznose detalje o napadu i upozorile da će svi vizuelni materijali u vezi s incidentom biti uklonjeni sa društvenih mreža.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar