Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Dok kanadski premijer Džastin Trudo obećava finansijsku pomoć naftnoj industriji, opozicija tvrdi:"Nafta je mrtva!".

Liderka Zelene stranke Elizabet Mej kaže da bi vlade širom sveta trebalo da iskoriste pandemiju i rezultirajući ekonomski pad kao priliku za reorganizaciju energetskih izvora.

Ona je podvukla da je to mogućnost za kanadsku vladu da omogući druge poslove za stanovnikeAlberte koji rade u ovom sektoru.

„Moje srce krvari zbog ljudi koji veruju da će se sektor vratiti. Neće!“, rekla je Mej novinarima u sredu.

„Nafta je mrtva i za ljude u sektoru veoma je važno da postoje samo tranzicioni fondovi“, navela je ona.

Iv-Fransoa Blanše, lider partije Blok Kvbeka, slaže se sa Mejinom primedbom, i tvrdi da se nafta „nikada neće vratiti“.

„Uložiti više novca u taj posao veoma je loša ideja“, smatra on.

Upitan da li misli da naftni sektor treba ostaviti da umre, lider NDP-a Jagmet Sing bio je manje kategoričcan rekavši da će biti donesene „teške odluke“ u narednim godinama.

Premijer Trudo je obećao podršku za naftnu i gasnu industriju iznad 1,7 milijardi americkih dolara koje je njegova vlada izdvojila za čišćenje napustenih bazena. To je ponovio na konferenciji za novinare u utorak.

Mej je rekla da su vlade i u prošlosti naređivale gašenja glavnih industrija, pozivajući se na odluku Kvebeka da prekine proizvodnju azbesta, kao i gašenje ribolova bakalara u Njufaundlendu i Labradoru, a Trudoova vlada može to ponovo učiniti s naftnim peskom Alberte.

„Pandemija, na vrlo stvaran način, koliko god užasan, daje nam priliku da se zaustavimo i razmislimo o tome kako da ovu ekonomiju vratimo na noge“, rekla je Mej.

Međutim, propadanje sektora nafte i gasa bilo bi pogubno za kanadsku ekonomiju i imalo bi ekonomske efekte mnogo veće od završetka proizvodnje azbesta ili ribolova bakalara.

U 2018. godini energetski sektor činio je 10,6 procenata kanadskog bruto društvenog proizvoda (BDP), a nafta i gas čine 5,6 procenata.

Nafta i gas su najznacajniji izvozni sektor Kanade, koji je 2018. plasirao na strana tržišta proizvod vredan 132,2 milijarde dolara, prema podacima iz prirodnih resursa Kanade.

Industrija je podržala 530.000 radnih mesta u celoj zemlji u 2017. godini i osigurala otprilike osam milijardi dolara godišnjeg prihoda vladama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar