Magomed Handajev Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Načelnik Odeljenja za državnu ekspertizu Ministarstva odbrane Rusije Magomed Handajev iznenada je preminuo i biće sahranjen u okrugu Šamilski u Dagestanu. Ovo je samo jedna u nizu iznenadnih i misterioznih smrti zvaničnika u Rusiji, a Handajev je trebalo da bude jedan od ključnih svedoka u velikoj korupcionaškoj aferi u Ministarstvu odbrane Rusije.

„General Magomed Handajev je umro, biće sahranjen u selu Gent“, saopštila je pres služba administracije.

Njemu je nadređeni bio bivši zamenik ministra odbrane Rusije Timur Ivanov, koji je uhapšen 24. aprila 2024. godine pod optužbom za korupciju u posebno velikim razmerama. Handajev je bio direktno odgovoran za poslove u vezi sa Kaspijskom flotilom Rusije, a takođe je nadgledao izgradnju objekata socijalne infrastrukture.

Magomed Handajev Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Smatra se da je mnogo toga znao o poslovima Tumura Ivanova i viđen je kao ključni svedok u postupku protiv njega i drugih nekadašnjih pripadnika Ministarstva odbrane koji su optuženi za korupciju.

Handajev je rođen 14. maja 1963. godine u ruskom Dagestanu. Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane, završio je Samarkandsku višu vojnu automobilsku komandnu školu, najviše akademske kurseve Vojne akademije Generalštaba, rusku Akademiju civilne službe pri predsedniku i Državnu tehničku školu Dagestana.

Magomed Handajev Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia

Služio je u vojnim građevinskim jedinicama i organizacijama Glavne uprave za specijalnu izgradnju, Glavne stambeno-operativne uprave Ministarstva odbrane na poslovima od zamenika komandira vojnog građevinskog preduzeća do zamenika načelnika Glavne stambeno-operativne uprave. Handajev je imenovan za šefa odeljenja za državnu ekspertizu u junu 2023.

U periodu od 2006. do 2009. godine bio je zamenik komandanta Sibirskog vojnog okruga za raspored trupa. Od 2012. do februara 2013. bio je potpredsednik državne korporacije „Olimpstroj“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Od 2013. do 2016. radio je kao zamenik šefa Savezne agencije za razvoj državne granice. Od aprila 2016. do septembra 2017. godine bio je zamenik komandanta Južnog vojnog okruga za izgradnju i trupe.

U periodu 2018. do 2022. obavljao je dužnost generalnog direktora Direkcije kupaca za kapitalnu izgradnju Ministarstva odbrane, a od juna 2022. do juna prošle godine funkciju generalnog direktora Glavne direkcije za specijalnu izgradnju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare