Donald Tramp
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik SAD Donald Tramp oslobođen je sinoć optužbi za zloupotrebu moći i opstrukciju Kongresa.

Senat, koji vode Trampove stranačke kolege republikanci, glasao je za oslobađanje od optužbi za zloupotrebu položaja 52:48, i 53:47 kada su u pitanju optužbe opstrukcije rada Kongresa. Demokrate su optužile Trampa za pritisak na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da istraži poslove sina Džozefa Bajdena, Trampovog protivnika.

Tramp će postati prvi američki predsednik koji je impičovan, a kandidovaće se i za drugi mandat. Impičment je procedura suđenja predsedniku u Kongresu, koja je pre Trampa pokrenuta tek dva puta u američkoj istoriji.

Rejting 49 odsto

Da je Tramp osuđen po bilo kojoj od dve tačke, morao bi da prepusti Belu kuću potpredsedniku Majku Pensu. Predstavnički dom, koji vode demokrate, pokrenuo je proceduru impičmenta 18. decembra.

Tramp je, kao i mnogo puta do sada, negirao bilo kakve protivzakonite radnje i na tviteru reagovao trijumfalno:

Tramp, čiji je rejting na najvišem nivou – 49 odsto po Galupu, najavio je da će u četvrtak govoriti o impičmentu. Iz njegovog štaba koji vodi kampanju za reizbor saopšteno je da „demokrate nisu mogle da ga pobede, pa su ga impičovale“.

„Predsednik Tramp je lažno optužen i sada je vreme da se vratimo na posao koji radi za američki narod“, rekli su iz Trampovog štaba.

Mit Romni, senator iz Jute i nekadašnji kandidat na predsedničkim izborima, jedini je republikanac koji je glasao da se Tramp optuži za zloupotrebu moći. Tramp mu to nije oprostio.

„Da je promašeni Mit Romni posvetio istu snagu pobeđivanju Baraka Obame, kao što je posvetio meni, pobedio bi na izborima“, tvitovao je Tramp.

Neki republikanci su, kao i Romni, kritikovali Trampovo ponašanje, ali su dodali da to nije dovoljno da bi se podiglo na nivo impičmenta.

Dvotrećinska većina je bila potrebna da bi se Tramp zauvek uklonio iz Ovalne sobe, što je od starta bilo gotovo nemoguće, kada se uzme u obzir da 100-člani Senat u ovom trenutku kontrolišu Republikanci.

Za šta je Donald Tramp bio optužen?

tramp impicment senat
Senat nakon glasanja kojim je predsednik SAD oslobođen optužbi EPA-EFE/US SENATE TV / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Optužbe su se fokusirale na Trampov zahtev da zvanični Kijev otvori istragu o Hanteru Bajdenu i njegovom ocu Džozefu Bajdenu, demokratskog predsedničkog kandidata. Tramp je tvrdio da je mlađi Bajden protivzakonito imao mesto u upravnom odboru ukrajinske državne firme za proizvodnju gasa, dok je njegov otac bio potpredsednik SAD, koji je bio direktno nadležan i za odnose dve zemlje. Demokrate su, sa druge strane, optužile Trampa da je vršio pritisak na Zelenskog da otvori istragu tako što je povukao 391 milion dolara američke pomoći namenjene vojnim i bezbednosnim projektima u Ukrajini.

Predsednik SAD je takođe optužen za blokiranje svedočenja i dokumenata koje su tražili istražitelji u istrazi.

Cela istraga impičmenta zasnovana je na Trampovom pozivu od 25. jula Zelenskom, u kome je tražio uslugu. Nakon što je anonimni Vladin „zviždač“ podneo pritužbu, napravljen je izveštaj na 28.000 strana o celom slučaju.

Predsedavajuća u Predstavničkom domu Kongresa, Nensi Pelosi, rekla je da Tramp i posle impičmenta ostaje „pretnja američkoj demokratiji“.