Ilon Mask i Donald Tramp Foto:Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Donald Tramp se vratio na platformu društvenih medija koja mu je naglo podigla karijeru, kako bi razgovarao sa Ilonom Maskom. Govorio je o izborima u SAD, ratu u Ukrajini i ponovo pohvalio ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bivši predsednik je iznosio svoje bizarne teorije, a milijarder i vlasnik platforme X, nekada poznate kao Tviter, pokazao se kao njegova podrška.

Tramp je, između ostalog, Masku ponudio i funkciju u vladi SAD.

Evo ključnih zaključaka iz intervjua.

1. Strašno spor početak

Događaj je počeo oko 45 minuta kasnije nego što je planirano, a slušaoci su se mučili da se pridruže strimu uživo. Problemi su ponovili slom koji se dogodio tokom pokretanja kampanje Rona DeSantisa na X prošle godine, što su tadašnji stručnjaci pripisali problemima infrastrukture na platformi nakon što je Mask otpustio veći deo svoje radne snage i zatvorio više centara podataka.

Mask je u ponedeljak pripisao kašnjenje sajber napadu, naime, distribuiranom napadu uskraćivanja usluge (DDoS) u kojem hakeri namerno preplavljuju internet lokaciju saobraćajem kako bi preplavili njene servere. Ta tvrdnja se ne može nezavisno proveriti i može biti teško razlikovati namerni DDoS napad i rutinski prekid rada izazvan prilivom legitimnog saobraćaja na sajt.

Tramp je, u međuvremenu, probleme pripisao redovnom saobraćaju, čestitajući Masku što je „oborio svaki rekord sa toliko miliona ljudi“ u intervjuu uživo.

2. Trampovi najveći hitovi

Kada je razgovor krenuo, Tramp je ponovio svoje „najveće hitove“ i najveće laži sa svojih skupova – apsurdno tvrdeći da je nadgledao „najveću ekonomiju na svetu“, lagao je o sopstvenim statistikama, o statistikama Džoa Bajdena i Kamale Haris i širio zaveru teorije o pandemiji koronavirusa, njegovim krivičnim slučajevima i izbornoj bezbednosti.

Njegove najopasnije laži bile su o imigraciji i klimatskim promenama. On je neosnovano tvrdio da su migranti koji stižu na južnu granicu SAD opasni, nazivajući ih „ubicama“ kao i „neproduktivnim“ ljudima. Tramp, koji je svoju političku karijeru izgradio na obećanjima da će „izgraditi zid“ na južnoj granici, u poslednje vreme je pojačao svoju antiimigrantsku retoriku i obećao distopijsku viziju masovnih deportacija i radnih logora migranata ako bude ponovo izabran.

On je takođe odbacio klimatske promene kao pretnju, rekavši da bi povećanje nivoa mora u najboljem slučaju stvorilo više „imanja na obali okeana“. Ova poslednja tvrdnja, koju je ranije izneo, je, naravno, pogrešna – veća je verovatnoća da će porast nivoa mora uništiti imovinu na obali, razarajući priobalne zajednice. Međutim, porast nivoa mora je stvarni pokretač globalne migracije – jer stvara klimatske izbeglice.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Tramp je ponovo tvrdio da je njegov „snažan“ odnos sa Putinom mogao da spreči sukob, rekavši da je čak rekao Putinu da ne preduzima ništa.

„Veoma sam se dobro slagao sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom i on me je poštovao“, rekao je Tramp Masku. „Razgovarali bismo o Ukrajini. To je bila zenica njegovog oka. Ali rekao sam mu, nemoj to da radiš.“

3. Tramp o izgledu Kamale Haris

Činilo se da je Tramp takođe zaoštrio svoje kritike Kamale Haris, koju se mučio da napada dok njena kampanja u nastajanju dobija na zamahu. Bivši predsednik pokušao je da prikaže Haris kao „radikalnog” levičara, lažno sugerišući da želi da zabrani fraking i da liši policiju finansija.

On je insistirao da je zove imenom, a ne titulom ili prezimenom, kao što radi za Džoa Bajdena. Takođe se zadržao na njenom izgledu, rekavši da je ona „lepa žena“ koja liči na Melaniju Tramp, njegovu suprugu.

Kamala Haris
Kamala Haris Foto: EPA-EFE/KENNY HOLSTON

4. Maskova podrška njegovim teorijama

Tokom čitavog razgovora, dvojica muškaraca su se međusobno hvalili i divili jedan drugom. Tramp, koji je bio kritičar električnih vozila, nazvao je Maskovu Teslu „neverovatnom“. Mask je u međuvremenu klimao glavom i složio se kad je Tramp rekao da je pogrešno „klevetati“ industriju nafte i gasa. Na početku intrevjua, tehnološki milijarder je rekao da je razgovor „usmeren na neku vrstu nezavisnih birača otvorenog uma koji samo pokušavaju da se odluče“.
Ali na kraju, format intervjua je izgledao kao da je više usmeren na one koji su već prihvatili Trampovu i Maskovu desničarsku politiku. Na kraju je Mask rekao Trampu da je „na pravom putu“.

5. Trampovo šuškanje

Tramp se ovim intervjuom na velika vrata vratio na X, ali su mnogi primetili da je zvučao bizarno.
Slušaoci su primetili da je Tramp nekako šuškao kao da ima govornu manu ili je čak ponegde mrmljao nerazgovetno reči. Mimovi Trampa kao Majka Tajsona i Paje Patka počeli su da se pojavljuju širom interneta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare