Donald Tramp, Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Donald Tramp prihvatio je republikansku predsedničku nominaciju pred oduševljenom publikom od hiljade ljudi na Nacionalnoj konvenciji Republikanaca u Milvokiju u svom prvom govoru nakon atentata.

„Kandidujem se da budem predsednik cele Amerike, a ne polovine Amerike, jer nema pobede u pobedi za polovinu Amerike“, rekao je, u izrazitoj promeni tona za tipično ratobornog bivšeg predsednika.

Tramp je opisao i kako je za dlaku preživeo pokušaj njegovog ubistva, rekavši oduševljenoj publici da je bio tamo samo „milošću Svemogućeg Boga“, dodavši: „Bog je bio na mojoj strani“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Čuo sam glasan zvižduk i osetio da me nešto jako udarilo u uho“

„Čuo sam glasno zviždanje i osetio da me nešto jako, jako jako udarilo u desno uho“, rekao je dok mu je uho još uvek bilo prekriveno debelim zavojem. „Rekao sam sebi: ‘Opa, šta je to bilo? Može biti samo metak.“

Kada je rekao okupljenima da „ne bi trebao biti ovde“, publika mu je uzvratila: „Da, jesi!“ S fotografijama krvavog Trampa koje se prikazuju na ekranima iza njega, Tramp je pohvalio agente Tajne službe koji su požurili uz njega i odali počast poginulom vatrogascu dobrovoljcu, ljubeći njegovu vatrogasnu kacigu.

Donald Tramp i Džej Di Vens Foto:Tanjug/AP Photo/Jeff Dean

Bivši predsednik imao je neuobičajeno pomirljiv ton u uvodnim trenucima govora, kada je formalno prihvatio predsedničku nominaciju stranke.

Tvrdio da će Bajden pokrenuti Treći svetski rat

Ali brzo se okrenuo prema uhodanim napadima na Bajdenovu administraciju za koju je rekao da „uništava“ zemlju. Tvrdio je bez dokaza da su njegove krivične optužnice deo demokratske zavere, upozorio da će Bajden pokrenuti „Treći svetski rat“ i opisao „invaziju“ migranata preko južne granice, prenosi Hina.

Kao što je činio tokom cele svoje političke karijere, Tramp je tvrdio da samo on može spasiti sve manju naciju od sigurne propasti.

Bajden, Tramp Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Pre govora prikazan je film o njegovom životu, okupljeni su pozdravili dolazak bivše prve dame Melanije Trump koja se pridružila ostalim članovima porodice na tribinama, a Trampa je predstavio predsednik UFC-ove borilačke firme Dana Vajt.

Pre toga oglasili su se i bivši profesionalnirvač Hulk Hogan te Trampov sin Erik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare