Foto: JEFF SWENSEN / Getty images / Profimedia

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp deveti je koji je bio meta atentata. Poslednji je bio Ronald Regan, koji je, kao i Tramp, preživeo napad usamljenog strelca. Regan je tada ubedljivo pobedio na izborima, a analitičari sada predviđaju da isto čeka i Trampa na predsedničkim izborima u novembru. On je atentat preživeo, otputovao u Milvoki na veliku konvenciju republikanaca i zahvalio se Bajdenu na pozivu i angažovanju. Sve ovo ukazuje na to da će Bela kuća za nekoliko meseci biti dom novog predsednika, dok se istovremeno postavlja pitanje o ažurnosti Tajne službe koja je čuvala Trampa u trenutku kada je na njega izvršen atentat.

Nakon što ga je strelac, koji je kasnije identifikovan kao Tomas Metju Kruks pogodio, Tramp je uz pomoć agenata Tajne službe ustao i podigao pesnicu u vazduh, dok mu je krv curila niz lice. Ispostaviće se da je pogođen u desno uvo, nakon čega mu je rana tretirana od strane lekara.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Pesnica u vazduhu

Upravo taj prizor – krvavog Trampa sa pesnicom u vazduhu, obišao je svet i verovatno postao simbol njegove buduće pobede. U nedelju je najavio da neće dozvoliti da atentat promeni njegov raspored putovanja na Nacionalni kongres republikanaca u Milvokiju koji počinje u ponedeljak i traje nekoliko dana. Tamo će Tramp i formalno biti proglašen kandidatom republikanaca na predsedničkim izborima u novembru.

Sama činjenica da je preživeo atentat donela mu je veću podršku. Uz to, imajući u vidu da je nekoliko sati nakon pucnjave viđen kako izlazi iz aviona i da je svojim pristalicama poslao poruku da neće odustati, Tramp je doživeo skok podrške među neopredeljenim biračima, za koje se i smatra da mogu da odrede pobednika u novembru.

U nedelju je i razgovarao sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom, kom se zahvalio na podršci i istakao da bi rivalstvo između njih dvojice moglo da postane pristojnije, što ga je približilo biračima koji su ranije njegovu retoriku smatrali previše agresivnom.

Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Poziv na ujedinjenje

„Ovo je šansa da okupimo zemlju. Pružila mi se ta prilika“, poručio je bivši predsednik SAD, dok je bio na putu za Milvoki.

U razgovoru sa „Washington Examinerom“, pozvao se na Boga i naveo kako je upravo zbog njega preživeo.

„Ovo je prilika da se okupi cela zemlja, čak i celi svet. Govor će biti puno drugačiji, puno drugačiji nego što bi bio pre dva dana“, rekao je.

I sam je objasnio sad već istorijsku fotografiju sa podignutom pesnicom, koja je postala simbol ove predizborne kampanje, ali i deo američke istorije.

On je, prema sopstvenim rečima, podigao ruku dok ga je Tajna služba vodila s pozornice kako bi ljudima tamo dao do znanja da je dobro.

„I da Amerika ide dalje, mi idemo napred, da smo jaki“, rekao je.

Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Usamljeni strelac

Tomas Metju Kruks, 20-godišnjak koji je identifikovan kao osoba koja je pucala na Trampa, delovao je sam i koristio je legalno kupljenu pušku, koju je platio njegov otac, saopštio je Federalni istražni biro (FBI), na osnovu preliminarne istrage.

„Reč je o poluautomatskoj pušci AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao na domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva“, navedeno je iz ove agencije, koja i sprovodi opsežnu istragu o atentatu na Trampa.

Dodaje se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korušćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

„Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja“, saopšteno je iz FBI.

Naoružani napadač Tomas Metju Kruks i jedna čovek koji je bio na skupu su ubijeni, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

Tomas Metju Krus, atentator na Donalda Trampa
Tomas Metju Kruks Foto: CBS

Sedam minuta strave

Ovaj miting je označio Trampovo poslednje javno pojavljivanje pre početka Nacionalne konvencije republikanaca u Milvokiju. Putem video snimaka, mapa i fotografija, CNN je detaljno rekonstruisao šta se dogodilo od početka mitinga do haotičnih trenutaka kada su izbili pucnji do toga da je Tramp sleteo u Njuark u Nju Džersiju u nedelju rano ujutru.

Tramp je počeo da se obraća svojim pristalicama i govori otprilike šest minuta pre atentata. On je bio usred govora kada se čuje neko u gomili kako kaže: „On ima pištolj“. Dok video hvata nekoga u gomili kako ponavlja: ​​“Na krovu. Ima pištolj“, odjekuju tri pucnja. Čuje se pauza i još pet hitaca u brzom nizu. „Ostanite ovde“, kaže jedan učesnik u videu.

Tramp je potom napravio pauzu usred rečenice i uhvatio se za desnu stranu lica. On je pao sa bine i nalazio se u zaklonu dok su agenti američke Tajne službe žurili na podijum da ga okruže.

„Siđi dole, dole, dole“, kaže jedan.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Dok se napadač nalazi izvan mesta mitinga, razdaljina između njega i mesta gde Tramp govori je samo približno 100 do 200 metara.

Tramp je tada u zaklonu okružen agentima, koji se mogu čuti na mikrofonu kako razgovaraju kojim vozilom da ga sklone sa lica mesta. Nekoliko sekundi kasnije, više agenata kaže: „Strelac je pao“. Policija u taktičkoj opremi i puškama stiže na binu.

Bivši predsednik SAD više puta je agentima Tajne službe rekao da ga puste da obuje cipele, koje su mu spale prilikom bacanja u zaklon.

Oni mu kažu da je sve u redu i da moraju da ga sklone sa lica mesta. On je ubrzo odveden do automobila, a potom i u bolnicu.

Od početka Trampovog govora do trenutka kada je odveden sa mitinga prošlo je oko sedam minuta.

Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Melanijino pismo

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Amerikance da se „ujedine kao jedna nacija“ nakon atentata na Trampa i naredio nezavisnu bezbednosnu reviziju predvođenja napada.

On je rekao da je naredio da istraga bude „temeljna i brza“ i zamolio Amerikance da „ne prave pretpostavke“ o motivima ili povezanosti počinioca.

Bajden je rekao da je takođe naredio američkoj Tajnoj službi da preispita sve bezbednosne mere za Republikansku Nacionalnu konvenciju, i to dok se postavljaju pitanja i razmatra istraga o postupcima agenata Tajne službe tokom mitinga u Pensilvaniji.

On je istakao da je sinoć imao „kratak, ali dobar razgovor“ sa Trampom i da je iskreno zahvalan što je Tramp „dobro i oporavlja se“.

Trampova supruga Melanija oglasila se pismom koje je objavljeno na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Čudovište koje je prepoznalo mog supruga kao neljudsku političku mašinu pokušalo je da ugasi Donaldovu strast – njegov smeh, genijalnost, ljubav prema muzici i inspiraciju. Kada sam gledala taj nasilni metak kako pogađa mog supruga Donalda, shvatila sam da je moj život, i život Barona, bio na ivici razorne promene. Zahvalna sam hrabrim agentima Tajne službe i službenicima zakona koji su rizikovali svoje živote da zaštite mog supruga“, poručila je ona.

Navela je da je vreme da se Amerika uzdigne iznad nasilja i zahvalila svima na podršci.

„Vetrovi promena su stigli. Onima od vas koji plačete i podržavate nas, zahvaljujem. Pohvaljujem one koji su prešli preko političkih razlika, hvala vam što pamtite da je svaki političar muškarac ili žena i da ima porodicu koja ga voli“, zaključila je bivša prva dama SAD.

BONUS VIDEO Da li je pucanj u Trampa odredio pobednika na izbora u SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare