Donald Tramp i Ilon Mask
Donald Tramp i Ilon Mask Foto:Tanjug/AP Photo/

Dugo najavljivani intervju milijardera Ilona Maska sa republikanskim kandidatom za predsednika SAD-a Donaldom Trampom na Maskovoj medijskoj platformi Iks (X) kasnio je više od 40 minuta zbog tehničkih problema za koje je Mask okrivio sajber napad.

Kada je intervju napokon započeo, brojač prijavljenih na Iksu pokazivao je 1,3 miliona prijava, a bivši predsednik SAD je na trenutke zvučao kao da šuška pa su neki od pratilaca komentarisali da zvuči kao lik iz crtanih filmova, dok su drugi sugerisali da bi se moglo raditi o kompresiji zvuka.

Tramp je živopisnim detaljima prepričao kako je tekao atentat na njega i obećao „najveću deportaciju u američkoj istoriji“ tokom ovog njegovog medijski propraćenog vraćanja na platformu ranije poznatu kao Tviter.

„Da nisam okrenuo glavu, ne bih sada s tobom razgovarao, koliko god mi se Ti sviđao“, rekao je Tramp vlasniku platforme X Masku.

Mask koji je nekada bio kritičar Trampa, rekao je da je Trampova čvrstina, viđena tokom prošlomesečnog napada na njega, od kritičnog značaja za nacionalnu bezbednost.

Razgovor Trampa i Maska koji je trajao više od dva sata bio je izrazito prijateljski a u njemu je malo otkriveno o planovima intervjuisanog za njegov eventualni drugi predsednički mandat.

Bivši američki predsednik proveo je veliki deo razgovora usmeren na nedavni neuspeli atentat na njega, ilegalnu imigraciju i svoje planove da ukine vladine regulative.

Ipak, ukazuje AP, onlajn razgovor ističe koliko se američki politički pejzaž promenio u manje od četiri godine od kada je Trampa bivše rukovodstvo ove platforme trajno izbacilo zbog širenja dezinformacija koje su podstakle napad na Kongres 6. januara 2021. i ugrozile same osnove američke demokratije.

Takve dezinformacije vrve na mreži X pod vođstvom Maska, piše AP, mada se o tome uglavnom nije govorilo tokom razgovora sa Trampom izuzev usputnog Trampovog komentara da su izbori 2020, kada je izgubio od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena bili „namešteni“.

Namena razgovora je bila da bivši predsednik stigne direktno do potencijalnih milion glasača, a bila je i šansa za platformu X, koja se u velikoj meri oslanja na politiku, da sebe uzdigne.

Donald Tramp, Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Razgovor nije počeo kako je planirano

Sa više od 878.000 korisnika povezanih u vreme kada je najavljen razgovor više od 40 minuta posle najavljenog početka intervju još nije ni počeo.

Trampov tim je onlajn napisao da je mreža X gde treba da se vodi intervju preplavljena slušaocima koji se uključuju a kada je počeo, Mask se izvinio zbog kašnjenja i rekao da se radilo o „masovnom napadu“ koji je „ophrvao“ sistem kompanije.

Jučerašnji razgovor ukazao je na lični odnos između Trampa i Maska, obojica su među najmoćnijim ljudima na svetu, koji je u periodu jedne izborne sezone preratao iz ogorčenih rivala u saveznike.

Mask, koji je sebe do nedavno opisivao kao „umerenog demokratu“ je 2022. godine nagovestio da je Tramp prestar da ponovo bude predsednik. Ipak on je zvanično podržao Trampa nekoliko dana posle neuspelog atentata na njega prošlog meseca.

Tramp ponudio posao Masku u vladi

Tokom razgovora Tramp je pozdravio ideju da se Mask pridruži budućoj administraciji SAD, da pomogne da se smanje preterani troškovi vlade. Mask je rekao da bi mogao da se pridruži budućoj „vladinoj komisiji za efikasnost“.

„Ti si najbolji u sečenju. Potreban mi je neko kao Ilon Mask, potreban mi je neko ko ima mnogo snage i hrabrosti i pameti. Hoću da zatvorim ministarstvo obrazovanja, i da prebacim obrazovanje na nivo saveznih država“, rekao je Tramp .

On je u međuvremenu ublažio kritiku električnih vozila i pominjao kako Mask vodi grupu Tesla. I baš juče, Tramp se snažno vratio na Maskovu društvenu platformu. On je napravio najmanje osam individualnih objava preko mreže X uoči samog intervjua.

Pre nego što je podržao Trampa Mask se sve više okretao ka desnici u svojim objavama i delovanjima na platformi, takođe koristeći mrežu X da utiče na politički govor širom sveta.

Broj Trampovih pratilaca na mreži X je daleko veći nego na njegovoj mreži Trut soušal (Trugh Social). On na mreži Trut soušal ima nešto više od 7,5 miliona pratilaca dok njegov uglavnom nekorišćen nalog na mreži X ima 88 miliona pratilaca. Maskov nalog, preko koga je intervju vođen, ima više od 193 miliona pratilaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare