Foto:Shutterstock

Stanovnik Teksasa dobio je bolest uzrokovanu amebom koja jede mozak i umro nakon što je otišao na plivanje, rekli su državni zvaničnici u sredu.

Ova osoba razvila je infekciju amebnog meningitisa, koju uzrokuje „Naegleria fowleri“, poznatija kao ameba koja jede mozak, i to zbog plivanja u jezeru Lindon B. Džonson u avgustu. Zvaničnici nisu javno identifikovali žrtvu. Uzorak iz slučaja poslat je u Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

„Naegleria fowleri“, živi u toploj slatkoj vodi. U telo ulazi kroz nos i putuje do mozga. Može da izazove infekciju mozga koja uništava moždano tkivo. Infekcija je gotovo uvek smrtonosna, prenosi Dnevnik.hr.

Prema CDC-u, od 1962. do 2022. godine prijavljeno je samo 157 slučajeva ove infekcije. U tom periodu preživela su samo četiri pacijenta. Agencija je rekla da je većina infekcija u SAD-u povezana s plivanjem u južnim državama. Prema lokalnim zvaničnicima, u Teksasu je između 1962. i 2002. godine identifikovano 39 slučajeva ove infekcije.

Infekcija se obično javlja kod dečaka mlađih od 14 godina, prema podacima CDC-a. Bilo je nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s tom infekcijom ove godine, uključujući stanovnika Džordžije i deteta u Nevadi. Obe žrtve umrle su u julu. Ministarstvo zdravlja Floride takođe je prijavilo infekciju u martu.

Simptomi počinju između jednog do 12 dana nakon plivanja ili neke vrste nazalnog izlaganja vodi koja sadrži ovu amebu, prema CDC-u. Ljudi umiru jedan do 18 dana nakon pojave simptoma. Simptomi infekcije uključuju mučninu, povraćanje, groznicu, jaku glavobolju, ukočen vrat, napade, promene raspoloženja i halucinacije. Neki zaraženi mogu čak da padnu i u komu.

"Iako su ove infekcije vrlo retke, ovo je važan podsetnik da u prirodnim vodenim telima postoje mikrobi koji mogu da predstavljaju rizik od infekcije. Povišene temperature tokom leta čine ga idealnim za rast i bujanje štetnih mikroorganizama", rekao je Desmar Voks iz Kancelarije za zdravlje okruga Ostin-Travis.

"Naegleria fowleri" prirodno se pojavljuje u okolini, pa bi plivači uvek trebalo da pretpostave da postoji rizik kada uđu utoplu slatku vodu, upozorili su lekari.

Pročitajte još...

Ne živi u slanoj vodi, ali "Naegleria fowleri" može da se nađe u bazenima ili akva parkovima koji su slabo održavani ili imaju minimalnu koncentraciju hlora.

Javno zdravlje u Ostinu preporučilo je da bi plivači, kako bi smanjili rizik od amebnih infekcija, trebali da ograniče količinu vode koja im prolazi kroz nos, držeći nos zatvoren, koristeći čepiće za nos ili držeći glavu iznad vode kada su u slatkoj vodi. Plivači i nautičari trebali bi da izbegavaju skakanje ili ronjenje u toplim slatkim vodama, posebno tokom leta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar