Foto: Shutterstock

Afrički anticiklon doveo je do pojave jakog toplotnog talasa koji je, između ostalog, doveo do drastičnog skoka temperature u Grčkoj, Italiji i Srbiji. Meteorolozi gotovo svakodnevno izdaju upozorenja, imajući u vidu da je troje turista u Grčkoj stradalo na teško dostupnim stazama, gde su otišli u šetnje po visokim temperaturama. Toplotni talas zahvatio je i Ameriku, a rashlađenje se očekuje u nedelju.

Srbija

Kada je reč o Srbiji, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je nedavno izdao upozorenje zbog temperature.

„Nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području. Vrednosti maksimalnih temperatura po danima: 18.06. od 32 do 35 stepeni, 19.06. od 35 do 38 stepeni, 20.06. od 33 stepena na severozapadu do 39 na jugu i istoku Srbije“, navodi se na sajtu RHMZ.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U petak i subotu (21 i 22.06.) očekuje se pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelјu 23.06. i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 stepeni.

Italija

I Italiju je zahvatio prvi veliki toplotni talas ovog leta koji je stigao sa afričkim anticiklonom podižući temperaturu do 40 stepeni Celzijusa, 10 stepeni iznad sezonskih proseka.

Veb-sajt viLMeteo.it predviđa da će talas saharske vrućine uskoro zahvatiti čitavu Italiju. Osnivač tog sajta, meteorolog Antonio Sano rekao je da će živa u termometru skočiti na 32 do 34 stepena u centru i na severu Italije, a još toplije će biti na Siciliji i Sardiniji.

„Od srede do petka biće još toplije“, najavio je Sano.

Očekuje se da će u Rimu, Napulju, Firenci biti 40 stepeni, a na Sardiniji i Siciliji temperatura će biti u rasponu od 42 do 44 stepena.

Italija Rim vrućina Foto:EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

„Sledećeg vikenda afrički anticiklon će izgubiti snagu“, rekao je Sano i dodao da će veoma jake kišne oluje koje se očekuju na severu sniziti temperatu u svim regionima.

Plaže su tokom proteklog vikenda bile prepune Italijana koji su spas od vrućina potražili uz obale mora i jezera, a očekuje se da će gužve ove sedmice biti još veće, što zbog početka školskog raspusta, što zbog rastuće temperature.

Grčka

Za samo nedelju dana, troje turista je stradalo na grčkim ostrvima.

Telo turiste iz SAD, 55-godišnjeg muškarca, pronađeno je nedavno, a nestao je prošlog utorka iz svog hotela na grčkom ostrvu Matraki u Jonskom moru. Muškarac (74) iz Holandije takođe je pronađen mrtav u subotu na ostrvu Samos u Egejskom moru, nakon što je sam otišao u šetnju na jugozapadom delu ostrva.

Britanski TV voditelj, doktor Majkl Mozli, pronađen je mrtav na egejskom ostrvu Simi pre nedelju dana.

Mozli je očigledno pao niz strmu padinu, rekao je za „Skaj njuz“ gradonačelnik Simija Lefteris Papakalodukas.

Toplotni talas u Grčkoj, lekari zabrinuti zbog visokih temperatura, vrućine prete stanovnicima i turistima
Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Američki turista, 59-godišnji Albert Kalibet, nestao je na egejskom ostrvu Amorgos tokom pešačenja, a nastavlja se operacija potrage za dvojicom nestalih francuskih turistkinja na egejskom ostrvu Sikinos.

U saopštenju grčkih vlasti se navodi da će spasilačka misija koristiti dobrovoljce, vatrogasce i regrutovati dodatni policijski tim sa obližnjeg ostrva Ios.

Meteorolozi predviđaju da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u većem delu centralne i južne Grčke, uključujući Atinu, Kiklade i Krit. Zbog takve prognoze, ministar nadležan za civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas je rekao da postoji rizik od požara zbog kombinacije visokih temperatura i vetra.

„Rani početak toplotnih talasa, u kombinaciji sa sušnom zimom, doveo je do veoma teške sezone požara“, rekao je on.

Vlasti u Atini obezbedile su klimatizovane prostore u srednjim školama u kojima se održavaju završni ispiti i prijemni na fakultet. Pad temperatura očekuje se u subotu.

Amerika

Upozorenja o ekstremnim vrućinama su na snazi za desetine miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su u pojedinim gradovima, uključujući Čikago, oboreni rekordi.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je da će ovo biti opasan i dugotrajan toplotni talas i da se očekuje da će trajati do petka od Ajove do Mejna, prenosi AP. Čikago je u ponedeljak oborio temperaturni rekord iz 1957. sa najviših 36,1 stepen Celzijusa. U SAD je prošle godine zabeleženo najviše toplotnih talasa.

POGLEDAJTE JOŠ:

Otvoreno je više od 100 rashladnih centara u gradu i okrugu, uključujući dva nova prekonoćna, a zvaničnici su apelovali na građane da ograniče aktivnosti na otvorenom i ostanu u zatvorenim klimatizovanim prostorijama. Meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Feniksu, Ted Vitok, savetovao je da treba izbegavati boravak napolju između 10 i 18 časova i da se nosi lagana odeća.

U međuvremenu, nova količina tropske vlage donela je sve veću pretnju obilnim kišama i poplavama centralnoj obali Meksičkog zaliva. Predviđa se da će sezona uragana ove godine biti među najaktivnijima u poslednje vreme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare