Foto: Shutterstock

Zemlje regiona i danas su pod meteo upozorenjima na topli talas, cela Crna Gora i BiH su u crvenom, kao i delovi Hrvatske, a predviđene temperature će u nekim mestima dostizati preko 40 stepeni Celzijusa.

Kada je o Hrvatskoj reč, jutros je najtoplije bilo u Dubrovniku, 27.5 stepeni. Hrvatski meteorolozi prognoziraju da će se vrućine nastaviti i u drugom delu sedmice, posebno na Jadranu, dok će u unutrašnjosti prolazno osveženje doneti ipak učestaliji pljuskovi, koji će posebno izraženi biti u petak.

Foto: Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje zbog nastavka toplotnog talasa na području cele Srpske. Temperatura vazduha danas će biti i do 42 stepena Celzijusa. Crveno upozorenje je i na teritoriji cele Federacije BiH, a temperature na području mostarske regione dostizaće oko 42 stepena Celzijusa, na prostoru višegradske regije maksimalne temperature vazduha biće između 37 i 42 stepena, a na planinama oko 30 stepeni.

Severna Makedonija požar Foto:DARKO DURIDANSKI / AFP / Profimedia

Građani su pozvani da preduzmu mere opreza tokom najtoplijeg dela dana i da se ne izlažu velikim naporima. Posebno upozorenje se odnosi na starije i zdravstveno ugrožene osobei decu. Ne isključuju se pojave olujnog nevremena u planinskim delovima. Apel građanima zbog visokih temperatura uputio je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji, kažu, svakodnevno vodi evidenciju o broju pacijenata kojima je potrebna pomoć.

POGLEDAJTE JOŠ:

I u celoj Crnoj Gori je proglašen crveni meteo alarm zbog veoma toplog talasa, s tim da se popodne lokalno mogu očekivati i oblačnosti. Maksimalna temperatura je prognozirana od 36 do 43 stepena, a UV indeks će biti visok – 10.
Veoma toplo vreme sa temperaturama oko i iznad 41 stepeni danas će biti i na teiritoriji Severne Makedonije, a isto vreme se najavljuje i za naredne dane.

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio RSM, Vlada je odlučila da trudnice i osobe starije od 60 godina budu oslobođenje radnih obaveza do četvrtka. Poslodavcima se preporučuje reorganizacija radnih aktivnosti kako bi se izbegla gradnja i druge fizičke aktivnosti na otvorenom u periodu od 11 do 17 časova, a vrtići u tom periodu dana ne bi smeli da izvode decu napolje.

Leto je, a meni hladno je!

Leto je, a meni hladno je

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare