Boris Pistorius Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus optužio je Rusiju da vodi „informacioni rat“ protiv Nemačke, tako što je presrela i potom objavila snimak sa sastanka visokih vojnih oficira nemačke vojske. Pistorijus takođe navodi da su "potpuno apsurdne" tvrdnje da Nemačka planira napad na Rusiju.

Ambasador Nemačke u Moskvi pozvan je u ponedeljak u rusko ministarstvo spoljnih poslova kako bi objasnio diskusiju između visokog vojnog osoblja o slanju oružja u Ukrajinu.

„Planiraju rat“

Moskva je zbog procurilih razgovora optužila Nemačku da planira sveobuhvatni rat protiv Rusije.

Dmitrij Medvedev Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su razgovori u Bundesveru pokazali da je apetit za ratom u Evropi „i dalje veoma visok“, a da je cilj bio da se obezbedi „strateški poraz Rusije na bojnom polju“.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je prokomentarisao da „Nemačka planira rat sa Rusijom“. Pistorijus je te reakcije odbacio kao „potpuno apsurdne“, optužujući Moskvu da želi da seje nepoverenje i razdor u Nemačkoj.

Šta se navodi u razgovorima u Bundesveru

Na telefonskoj konferenciji, četiri oficira, uključujući šefa nemačkog vazduhoplovstva Inga Gerharca, pripremaju se za razgovor sa ministrom odbrane Pistorijusom o mogućem razmeštanju raketa Taurus u Ukrajinu, dolazeći do zaključka da je brza isporuka i upotreba raketa u bliskoj budućnosti moguća samo ako bi bili uključeni nemački vojnici.

Obuka za ukrajinske vojnike, kako bi se izbeglo postavljanje nemačkih vojnika na tlo Ukrajine, bila je moguća, ali bi priprema trajala mesecima. Oficiri su takođe razgovarali o mogućnosti upotrebe projektila za uništavanje mosta koji je izgradila Rusija koji povezuje nelegalno anektirano poluostrvo Krim i Rusiju. Ovo je scenario koji Nemačka po svaku cenu želi da izbegne, zbog toga i odbija da Ukrajini isporuči ove rakete.

Taurus KEPD 350 Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prošle nedelje, nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je slanje projektila Taurus jer je rekao da će operacija uključivati slanje nemačkih trupa u Ukrajinu.

„Nemački vojnici ni u jednom trenutku i ni na jednom mestu ne mogu biti povezani sa ciljevima koje ovaj sistem (Taurus) dostiže. Čak ni u Nemačkoj“, oštro je rekao Šolc.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dok se nemačka vlada bori sa posledicama curenja podataka, postavljena su pitanja o bezbednosti njenih internih komunikacija i spekulacijama o tome koje druge diskusije je Rusija mogla da čuje. Stručnjaci za odbrambenu politiku rekli su da je presretnuta komunikacija očigledno bila namenjena podrivanju nemačke strategije za Ukrajinu.

Roderik Kisevet, stručnjak za odbranu opozicionih demohrišćana, rekao je da je Rusija objavila podatke sa sastanka u ovom trenutku kako bi konkretno „zaustavila isporuku nemačkog Taurusa“. On je sugerisao da je curenje sprovedeno „kako bi se javna pažnja skrenula“ sa drugih pitanja, uključujući smrt Alekseja Navaljnog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar