Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Poljski mediji su saopštili da bi Ukrajina mogla da dobije moćni projektil "Kongsberg Naval Strike Missile" (NSM) iz poljskih vojnih zaliha. Kako su mediji saopštili, u toku su razgovori između dve zemlje o mogućoj isporuci ovog oružja.

U izveštaju na vojnoj stranici „Defence24.pl“, navedeno je da su pregovori u završnoj fazi. NSM bi Ukrajini pružio moćnu sposobnost napada na pomorske i kopnene ciljeve na udaljenostima od 200 kilometara, a možda i dalje od toga, prenosi Jutarnji list.

Između ostalih karakteristika, NSM ima „low-observable“, odnosno tehnologiju, koja ga čini slabo vidljivim za radarske i slične sastave detektovanja, zbog čega je za protivnika teže uočljiv, a uz to izvodi nepredvidljive manevre u završnoj fazi leta, što mu omogućava da izbegava neprijatelja.

Projektil je takođe opremljen IIR sastavom infracrvenog snimanja za terminalno navođenje (sastav navođenja koji je prvenstveno ili isključivo aktivan tokom terminalne, završne faze leta, neposredno pre nego što oružje pogodi metu), što znači da ne šalje radio-frekvencijsko upozorenje i teško se može ometati.

Pročitajte još...

Poljska mornarica trenutno ima dva kompletna NSM sastava u sklopu svoje obalske raketne eskadrile. Svaki se sastoji od dve baterije, a svaka baterija ima tri lansera sa do četiri projektila, kao i prateća komandna vozila i vozila za upravljanje paljbom. Uz to, sastav uključuje i mobilni komunikacijski centar i radarski sastav za detektovanje i praćenje meta.

Poljska je bila prvi operater NSM-a koji je rasporedio varijantu obalske odbrane, a američki marinci, Rumunija i Latvija naknadno su odlučili da nabave istu. Američka mornarica i Norveška koriste NSM projektile u njihovoj brodskoj varijanti.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar