Beran A. Foto: Društvene mreže

Tinejdžer Beran Aliji, poreklom iz Gostivara u Severnoj Makedoniji, glavni je osumnjičeni za planirane napade na koncerte američke pevačice Tejlor Svift u Beču, objavio je makedonski portal "360 stepeni".

Taj portal dodaje da je tu informaciju proverio u tri nezavisna izvora koji imaju pristup poverljivim dokumentima. Taj 19-godišnjak je juče uhapšen u Ternicu i, kako je saopšteno, državljanin je Austrije, poreklom iz Severne Makedonije.

Pored njega, uhapšena su još dvojica, jedan od 17 godina, a drugi je 15-godišnjak.

Na današnjoj konferenciji za novinare generalni direktor javne bezbednosti Austrie Franc Ruf, ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner i direktor Uprave državne bezbednosti i obaveštajnih poslova Omar Haijavi-Pirhner su rekli da je prvoosumnjičeni nameravao da izvrši napad eksplozivom i hladnim oružjem.

„Njegov cilj je bio da ubije sebe i više drugih ljudi“, rekao je Haijavi-Pirhner, preneo je austrijski dnevnik „Prese“ (Die Presse). Po istrazi, on nije imao kartu za koncerte Tejlor Svift, ali mu i nije bila potrebna, jer je planirao masakr ispred stadiona kada se publika tu bude okupila.

„Njegov plan je bio da ubije i ljude van stadiona“, rekao je šef austrijske Državne bezbednosne i obaveštajne uprave Austrije.

Direktor Uprave za državnu bezbednost i obaveštajne poslove je rekao da je dojava o planovima prvoosumnjičenog, 19-godišnjaka iz Severne Makedonije, stigla iz jedne inostrane tajne službe. Haijavi-Pirhner je dodao da je prvoosumnjičeni otvoreno i jasno izneo svoje stavove o „Islamskoj državi“ i da je pratio i drugima prosleđivao sadržaje vezane za tu terorističku organizaciju.

Drugi uhapšeni bio angažovan kao obezbeđenje na stadionu?

Drugi osumnjičeni za planiranje terorističkog napada je pre nekoliko dana bio zaposlen u jednoj kompaniji na stadionu Ernst Hapel koja je pružala usluge na mestu održavanja koncerata, rekli su zvaničnici.

Izvori su za nemačku novinsku kuću Kurier rekli da je on angažovan da tamo radi kao obezbeđenje.

Dvojica tinejdžera pokazala su primetne promene u svom ponašanju uoči hapšenja, kaže Franc Ruf, direktor javne bezbednosti u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Stariji tinejdžer dao je otkaz 25. jula i rekao ljudima da planira „nešto veliko“, dok je 17-godišnjak nedavno raskinuo sa svojom devojkom, rekao je Ruf.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare