Foto: Tanjug/AP

Šest policajaca je ubijeno, a 12 ranjeno danas u seriji terorističkih napada u ruskoj pokrajini Dagestan, objavile su ruske novinske agencije navodeći lokalno ministarstvo unutarnjih poslova. Naoružani napadači otvorili su vatru na dve sinagoge i dve pravoslavne crkve u Derbentu i Mahačkali, kao i na policijsku stanicu u Mahačkali.

Prema prvim informacijama, radi se o islamističkom terorističkom napadu, prenosi Index.

Poginulo je šest policajaca, jedan sveštenik i jedan crkveni čuvar. Dvojica napadača koji stoje iza nekoliko napada su ubijena, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Njihov identitet još uvek nije poznat.

U napadima je ranjeno 12 policajaca.

U izveštajima se navodi da je jedan policajac ubijen kada je pucano na sinagogu u Derbentu, sedištu drevne jevrejske zajednice na severnom Kavkazu.

U Mahačkali su nepoznati ljudi u Jermoškinoj ulici pucali na policjjsku stanicu DPS. Prethodno je u pucnjavi poginuo jedan policajac, a šest ih je ranjeno.

U Dagestanu je objavljen plan presretanja, policija utvrđuje identitet napadača, a „dva militanta su eliminisana“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana, navodeći da se „rad snaga bezbednosti nastavlja“.

Nakon napada na policajce formiran je operativni štab, rekao je šef regiona Sergej Melikov.

On je napade u Derbentu i Mahačkali nazvao „pokušajima destabilizacije društvene situacije“ i pozvao građane da ostanu mirni.

Istražni komitet je otvorio slučaj koji, po Krivičnom zakoniku Ruske Federacije), teretira kao terooristički napad.

Na mestu zločina u Derbentu su istražitelji i kriminolozi regionalnog odeljenja Istražnog komiteta za Dagesta, navodi TASS.

Agencije javljaju da su u Mahačkali, administrativnom centru Dagestana, izbile ulične borbe. Dagestan je ruska provincija pretežno naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru.


BONUS VIDEO: Da li je teroristički napad na Moskvu obarač za konačni obračun?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare