Foto: Shutterstock/Robson90

Situacija na Bliskom istoku i oko Gaze, na području Izraela, Libana i moguć upliv Hezbolaha, Irana, Rusije i Kine na jednoj i Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih zemalja na drugoj strani može da dovede do sukoba širih razmera ne samo na tom području. Ovo što se događa u Pojasu Gaze i oko bolnice može da bude okidač za promenu raspoloženja među Arapima i muslimanima, što može da dovede do velikih nereda u muslimanskom svetu gde će političke elite morati da promene svoj odnos prema Izraelu, ocenio je bivši šef operative SOA-e Ante Letica.

„To može da bude i okidač za terorističke akcije širom sveta jer slike razaranja na kojima se vide patnje palestinskog naroda što radikalne terorističke grupe može da navede da odmah treba da preduzmu neki osvetnički čin. To ujedno može da bude i poziv za terorističke akcije kao odgovor. To je sasvim moguće, a jasno je da su i bezbednosne službe širom sveta to detektovale i pojačale su nadzor nad tim radikalnim grupama. U Evropi postoji rezervoar iz kojeg se mogu regrutovati grupe za ozbiljne terorističke akcije.

Dinamo – AEK Foto:EPA-EFE/DANIEL KASAP

U Evropi živi već druga i treća generacija doseljenika, koji su često izolovani, žive u getima i mogu da budu laka meta radikalnih grupa za izvođenje terorističkih akcija. Nadalje, među ilegalnim migrantima su i oni koji su bili pripadnici tih radikalnih grupa. Dobro je da se reagovalo i da je povećan bezbednosni nivo. Bitno je da svaka služba ima resurse i znanje kako da se suprotstavi tim grupama, ali nužna je međusobna saradnja tih službi u razmeni informacija i na operativnoj nivou, jer se samo tako može suprostaviti tom zlu“, kaže Letica.

Na pitanje može li Hrvatska da bude potencijalna meta terorističkih napada, on kaže sledeće.

Pročitajte još...

„Nije pitanje hoćemo li biti meta, nego kad ćemo biti meta. Uvek upozoravam kako ne smemo da zapadnemo u lažnu bezbednost da mi nismo meta i da nismo važni. To možda može da bude tako, ali ne treba zaboraviti na nekoliko stvari. Pre svega Hrvatska je članica NATO-a i EU, beskompromisno se bori protiv terorizma. U svetu ima pripadnika naše vojske i policije koji takođe mogu da budu potencijalne mete, a u našem okruženju ima onih koji su sposobni i spremni da izvedu terorističke akcije. I dobro je da su i naše službe reagovale pojačanom budnošću, ali moramo to da napravimo racionalno i ne smemo da zapadnemo u strah i paniku, jer je širenje straha i panike ono što teroristi i žele“, kaže on.

Kad je reč o vraćanju kontrola na granice, kaže kako to može da bude filter kojim se može učinkovito sprečiti oni koji bi dolazili sa zlim namerama i može da pomogne u otklanjanju terorističkih pretnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar