Za manje od mesec dana u Crnoj Gori će biti održani vanredni parlamentarni izbori. Tačnije, 11. juna će političke opcije odmeriti snage na republičkom nivou, što su dugo priželjkivali politički lideri, ali i sami građani. Poslednji parlamentarni izbori, ocenjeni kao istorijski jer je u opoziciju tada poslata Demokratska partija socijalista (DPS), održani su 30. avgusta 2020. godine. Od tada, Đukanović više nije predsednik države, a ni DPS-a, Demokratski front doživeo je raspad, rodile su se neke nove ljubavi, ali i obnovile stare poput saradnje Dritana Abazovića i Alekse Bečića.

Gotovo u poslednjem trenutku, Državnoj izbornoj komisijiji Crne Gore (DIK) predato je ukupno 17 lista, koje tek treba da budu potvrđene.

Ono što je primetno je da na njima gotovo da nema onih koji se smatraju političkim veteranima, već je bitka prepuštena mlađim pripadnicima i lidera partija. U ovu izbornu kampanju Crna Gora ulazi sa, čini se, nikad većim promenama, a gotovo sve partije doživele su određene reforme u odnosu na parlamentarni okršaj 30. avgusta 2020. godine.

Milo Đukanović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Otišao Milo, Medojević se pozdravio sa DF-om

Najveće reforme sprovedene su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Demokratskom frontu (DF). Milo Đukanović, čovek koji je duže od 30 godina vedrio i oblačio Crnom Gorom, po prvi put je potučen na predsedničkim izborima, i to od strane zamenika Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

Ovaj poraz predstavljao je samo početak, jer je Đukanović neposredno nakon toga saopštio i da se povlači da čela DPS-a. Formalno, došlo je vreme da mlađi političari preuzmu primat. Neformalno, svima je, pa i Đukanoviću, bilo jasno da je njegovo prisustvo sada velika omča oko vrata DPS-u, čiji rejting munjevito pada još od avgusta 2020. godine.

Tako je prvi čovek DPS-a postao Danijel Živković, koji će sada i predvoditi listu „Zajedno“ Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković“, čija je okosnica DPS.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; Ivan Dinić/Nova; TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆč Promo

Listu prilično sličnog naziva „Za budućnost Crne Gore“ ovog puta čine Demokratska narodna partija (DNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Radnička partija (RP), ali izostaje doskorašnji partner i jedan od stubova Demokratskog fronta – Pokret za promene Nebojše Medojevića.

On je nedavno saopštio da je u DF-u došlo do razlaza, pa će njegova partija samostalno izaći na izbore, dok listu DF-a predvodi Milan Knežević.

Obnova saradnje Demokrata i GP URA

Priča DF-a se možda nije imala srećan kraj, ali zato jeste ona čiji su glavni akteri Demokrate i Građanski pokret URA, koji na izbore izlaze u okrilju jedne liste – „Aleksa i Dritan – Hrabro se broji!“.

Foto: Nova.rs

Lideri Demokrata i GP URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović nakratko su zaratili nakon pada vlade Zdravka Krivokapića, koju je inicirao Abazović, a naročito nakon smene Alekse Bečića sa čela crnogorskog parlamenta.

Gorki rat saopštenjima i malicioznim porukama u navodno tajnim Vajber grupama okončan je još pred predsedničke izbore, a saradnja je sada potvrđena zajedničkom listom za parlamentarne izbore.

„Narodna koalicija“ i odlasci iz SNP-a

Još jedno od imena koje je poznato po vladi Zdravka Krivokapića je i Dejan Vukšić, lider Demohrišćanskog pokreta, u kom je do pre nekoliko meseci bio i bivši premijer Krivokapić. Međutim, on se povukao iz politike, a vođstvo nam pokretom preuzeo je nekadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Vukšić, koji na izbore izlazi u koaliciji sa Pravom Crnom Gorom Marka Milačića, Slobodnom Crnom Gorom Vladislava Dajkovića, Pokretom za Pljevlja i Demokratskom srpskom strankom.

Crna Gora izbori Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Lista koja je nazvana „Narodna koalicija“, po mnogima je „DF posle DF-a“, koja postoji upravo zbog previranja unutar samog Demokratskog fronta.

Istovremeno, Socijalistička narodna partija (SNP) je praktično desetkovana nakon odlaska predsednice Skupštine Danijele Đurović i ministra pravde Marka Kovača, a na izbore izlazi sa Demosom Miodraga Lekića, koji neće biti na listi.

Odlazak veterana

Lekić, koji je dobio mandat za sastav vlade nakon što je onoj koju predvodi Dritan Abazović izglasano nepoverenje, nije jedini veteran koji se prvi put nakon više godina neće naći na izbornoj listi svoje partije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Isti je slučaj i sa funkcionerom DPS-a Duškom Markovićem, lideri Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević i Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Konjević je, čak, saopštio da se formalno povlači iz politike.

Pored ranije pomenutih partija, liste su predali i bivši ministar pravde Vladimir Leposavić, Grupa građana „La casa de papel“, pokret Preokret, Hrvatska građanska incijativa, Albanski forum, Bošnjačka stranka, Pokret Evropa sad, Albanska alijansa i Crnogorska građanska akcija.

BONUS VIDEO Imanje porodice Đukanović u opštini Nikšić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar