Ukrajinska vojska Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka
Ukrajinska vojska Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Jedno od najtajnijih ukrajinskih oružja u borbi protiv ruske invazije sada zadaje udarac Moskvi. Na društvenim mrežama se pojavila objava koja promoviše aktivnosti tajne mreže ukrajinskih civila koji deluju iza ruskih linija.

Kakav pokret je u pitanju?

Ovaj otpor, koji je pod upravom ukrajinskih specijalnih snaga, konstantno raste i postaje sve jači, kako je naveo komandant pokreta. On je naglasio da svaka odrasla osoba – bilo da je stara ili mlada, muškarac ili žena – može da se pridruži, pod uslovom da bude odana Ukrajini i hrabra. 

Inspiracija za ovakav poker bio je  britanski Izvršni odbor za specijalne operacije iz Drugog svetskog rata. Zadaci ovog ukrajinskog otpora uključuju špijunažu, sabotažu i „eliminaciju ruskih snaga“, rekao je komandant za Sky News.

Komandant je dodao da su članovi otpora aktivni na Krimu, kao i u delovima juga i istoka Ukrajine, te da su čak obavljali razne zadatke na teritoriji Rusije. Takođe, formiraju svoje „jedinice“ u oblastima Ukrajine koje su trenutno pod ruskom kontrolom. Civili u Rusiji koji se protive Putinovom režimu im takođe pomažu i pridružuju se ovom pokretu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naravno, rad naših članova je veoma opasan po njih same“, rekao je komandant, pukovnik specijalnih snaga, koji je zatražio da mu se ne otkriva identitet iz sigurnosnih razloga.

Prema njegovim rečima, mnogi članovi otpora su poginuli ili završili u ruskim zatvorima, ali to ih ne obeshrabruje. „Naš cilj opravdava gubitke koje trpimo“, istakao je komandant.

Ukrajina oružje Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ovo je prvi put da je šef ukrajinskih snaga za specijalne operacije, koja vodi pokret otpora, dao intervju medijima, jer se sve drži u strogoj tajnosti. On je rekao da su među članovima otpora oni koji obavljaju svoje zadatke tiho i bez očekivanja brze nagrade ili slave, a glavna motivacija im je sloboda.

Informacije koje pružaju članovi otpora dele se sa ukrajinskim oružanim snagama kako bi pomogle u koordinaciji vojnih udara i drugih ofanziva

“Rusi će morati ili da nas pobiju ili da odu”

„Želimo da branimo svoju zemlju. Rusi će morati ili da nas sve pobiju – ili da odu“, rekao je komandant. Iako je otkrio da članovi pokreta imaju specijalne misije koje nije hteo da precizira zbog bezbednosti, snimci koji kruže mrežama pokazuju različite aktivnosti, uključujući sabotaže u Rusiji i Donjeckoj oblasti.

Komandant je naveo da pokret otpora pruža informacije ukrajinskim oružanim snagama, koje se koriste za koordinaciju vojnih udara i drugih ofanziva, uključujući i Krim. On je naglasio da će otpor biti ključan u budućim naporima da se ruske trupe primoraju na povlačenje sa Krima.

Pokret otpora je započeo neformalno nakon prve ruske agresije na Krim i delove istočne Ukrajine pre deset godina, ali je postao formalniji pod komandom specijalnih snaga uoči pune invazije 2022. godine.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/AP Photo

Komandant je opisao pokret kao „ledenu santu“, gde je vidljiv samo deo, dok se ispod krije šira mreža pripadnika. Kada je upitan o veličini pokreta, rekao je da je to tajna, ali je dodao da se širi i da su zadovoljni tim rastom i napretkom.

Snimci koji sada kruže mrežama pozivaju ljude da se pridruže otporu, nudeći im mogućnost da kontaktiraju specijalne snage putem sajta. Iako „otvorena vrata“ povećavaju rizik od infiltracija, komandant je rekao da je tim spreman za to i da su prekinuli veze sa sumnjivim osobama.

Pored širenja otpora u Ukrajini, komandant je naveo da su nedavno počeli da im se javljaju i da se za njihov pokret interesuje sve više civila u Rusiji, koji uče od ukrajinskog otpora, ali se ne vodi njihovim operacijama. „Oni već uče od nas i primenjuju naše metode unutar Ruske Federacije, što vidimo kao veliki potencijal“, zaključio je komandant.

Njihove grupe se takođe formiraju, kao mera opreza, u delovima Ukrajine koji bi mogli da padnu pod rusku kontrolu. 

Imaju i svoj logo

Objavljeni video koji za cilj ima da se što više ljudi priključi ovom pokretu sadrži razne isečke, a jedan od njih je od prošle godine kada su članovi otpora palili elektirčne prenose u ruskom jugozapadnom regionu Voronježu, pored Ukrajine. Takođe postoji snimak iz 2023. godine na kojem se vidi kako pojedinci, sa prekrivenim licima, crnom bojom oslikavaju logo otpora – dve strelice koje pokazuju u suprotnim pravcima i tačka u sredini – na zidovima zgrada u okupiranom delu Donjeckog regiona u istočnoj Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare