Avganistan
Avganistan Foto:EPA-EFE/Sgt. Isaiah Campbell / US Central Command Public Affairs

Američke oružane snage i CIA izvode tajne operacije u Avganistanu sa ciljem da evakuišu svoje građane, objavio je "Vol Strit džurnal".

Pročitajte još:

Jedini način da se napusti Avganistan trenutno su vojni avioni za evakuaciju. Na hiljade ljudi čeka na aerodromu u Kabulu ukrcavanje u te avione, ali zvaničnici su već najavili da neće svi moći da dobiju svoje emsto čak iako ispunjavaju uslove. Poslednji rok za evakuaciju iz zemlje je 31. avgust, zbog čega je CIA pokrenula nekoliko tajnih operacija kako bi izbavila svoje državljane. Ove operacije, kako navodi američki list, događaju se i u Kabulu, ali i na drugim lokacijama u Avganistanu.

Za potrebe tajnih operacija, CIA i oružane snage SAD koriste vojne helikoptere. Pored toga, američke trupe u saradnji sa njihovim kolegama iz Britanije i Francuske izvode operacije i na zemlji. Cilj operacija, o kojima nije poznato više detalja, nije samo evakuacija američkih državljana, već i Avganistanaca sa zelenom kartom i specijalnim vizama, posebno onih koji su sarađivali sa vojskom SAD.

Prethodnih dana otkiveno je da su talibani slali ruskom pisane smrtne presude Avganistancima za koje se sumnja ili zna da su sarađivali sa američkom vojskom. Jedno takvo pismo, u kojem je brat prevodioca koji je radio za vojsku SAD osuđen na smrt, objavio je CNN pre nekoliko dana.

Prethodno, Pentagon je saopštio da nastavlja saradnju sa talibanima kako bi se osigurao siguran izlazak američkih građana. Preostalo vreme za evakuaciju iz Avganistana je tek nekoliko dana, a talibani su već ranije objavili da neće tolerisati nikakva probijanja roka, kao i da je pomenuti datum „crvena linija“ nakon čega „će biti posledica“.

Talibani uvode nova pravila

Talibanske vlasti najavile su da će zabraniti muziku u Avganistanu, jer to smatraju neislamskim, a žene koje putuju na nekoliko dana moraće da imaju muškog pratioca. „Muzika je u islamu zabranjena, ali se nadamo da možemo ubediti ljude da ne rade takve stvari, umesto da vršimo pritisak na njih“, izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid i dodao da će ženama na kraju biti dozvoljeno da se vrate na posao i odlaze u škole i bolnice, ali samo ako nose maramu za pokrivanje glave, odnosno hidžab.

Neke evropske zemlje najavile i raniji završetak evakuacije nakon što su američki izvori obavestili vlade o neposrednoj opasnosti od samoubilačkog napada na aerodromu. Belgija, Holandija i Danska juče su završile sa evakuacijama iz Kabula, dok će Francuska to učiniti večeras.

Takođe, pre nekoliko dana u javnost je procurila informacija da je predsednik SAD Džo Bajden poslao direktora CIA Villijama Brnsa da pregovara sa liderom talibana Abdulom Ganijem Baradarom. Susret između Baradara i Brnsa je najviši nivo kontakata između zvaničnika sa obe strane otkako je Kabul zauzet ranije ovog meseca.

Podsećamo, nakon što je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objavila kraj vojnog prisustva u Avganistanu i pokrenula evakuaciju, talibani su pokrenuli ofanzivu protiv avganistanske vlade i preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje 15. avgusta. Tada su bez borbe osvojili glavni grad Kabul.

BONUS VIDEO Hiljade u redovima čekaju na spas – avioni lete i dan i noć

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare