Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Institute for the Study of War, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Rusija je upravo uradila ono što na šta su vojni analitičari upozoravali mesecima unazad - pokrenula veliku ofanzivu na istoku Ukrajine, s tim da su žestoki napadi zabeleženi i u ostatku zemlje.

Fokus ofanzive je probijanje odbrane u blizini grada Kremine, piše Gardijan.

Sergej Hajdaj guverner Luganske oblasti je rekao ukrajinskoj televiziji da su ruske trupe krenule u napad i da pokušavaju da napreduju na zapad.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN, Profimedia

„Došlo je do ‘maksimalne eskalacije’ i velikog porasta pucnjave i granatiranja“, rekao je guverner.

Kako kaže, njegove jedinice su zapazile male grupe ruskih vojnika koji pokušavaju da probiju liniju fronta.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

„Ponekad uz podršku borbenih vozila pešadije i tenkova, a ponekad ne. Neprestano se puca“, rekao je guverner.

Navodi da, do sada, nijedna od tih operacija nije dala rezultate.

Ipak, Zapad veruje da Rusija planira veliki napad na Ukrajinu, verovatno već sledeće nedelje pre 24. februara – na godišnjicu početka invazije. Veruje se da je njen glavni cilj zauzimanje Donbasa, uključujući Lugansk, koji Ukrajina delimično kontroliše.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vreme napada nije poznato. Izvori iz ukrajinske vlade kažu da bi jedan scenario uključivao udare balističkih raketa na velike gradove, uključujući Kijev, i pokušaj da se odseče istok zemlje bombardovanjem mostova i napredovanjem u širokom luku sa severa i juga.

Vojni analitičari ipak ne veruju da Rusija ima dovoljno pešadijskih jedinica za brzo napredovanje na ukrajinsku teritoriju.

Oni, međutim, priznaju da su neki delovi ukrajinsko-ruske granice olako branjeni, pri čemu se najveći deo ukrajinskih snaga nalazi u istočnoj Donjeckoj provinciji gde se vode borbe oko grada Bahmuta.

Krim, Rusija, Ukrajina, rat, eksplozija, vojnik, tenk,
Foto: Printscreen/Twitter/Gurbaksh Singh Chahal/Ihor Tkachov / AFP / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

Međutim, sve je više znakova da je, čak i uz nepoznatu širu strategiju Rusije, ofanziva na istoku već počela.

Ruske snage, koje su se ukopale i dovele pojačanja nakon što su ukrajinske trupe prošle jeseni povratile skoro celu provinciju Harkov i potisnule ih u Lugansk, sada se kreću napred duž širokog fronta zapadno od gradova Svatove i Kremena.

Probijanje tamošnjih ukrajinskih linija dovelo bi ruske snage korak bliže mnogo većem gradu Kramatorsku – ključnom ukrajinskom vojnom čvorištu.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Hajdaj navodi da je Ukrajini potrebna teška oprema i artiljerijska municija.

„Tada, ne samo da ćemo moći da održimo odbranu, već i da napravimo dobru protivofanzivu operaciju“, naveo je guverner.

Svatove i Kreminu, koji se nalaze na oko 100 kilometara severozapadno od regionalne prestonice, Luganska, je okupirala Moskva prošlog proleća.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Inače, pre ukrajinske kontraofanzive prošle godine, Rusija je imala kontrolu nad Luganskom, koji je zauzela 2014. godine.

Artur, ukrajinski vojnik koji se bori u Kremini, priznaje da se intenzitet borbi pojačao.

„Sinoć su pokrenuli još jednu ofanzivu. Za sada se držimo naše pozicije, ali je teško. Napadaju u malim grupama, obično grupama od 15 muškaraca. Imamo mnogo povređenih, ali oni imaju mnogo više žrtava”, rekao je Artur.

Foto:profimedia.rs

Institut za proučavanje rata potvrdio je u poslednjem izveštaju „izrazito povećanje“ operacija u toj oblasti tokom protekle nedelje. U njemu se navodi da je Rusija ostvarila marginalne dobitke duž granice između provincija Harkov i Lugansk, uključujući i selo Dvorične.

„Ofanziva verovatno još nije dostigla svoj maksimum. Posvećenost značajnih elemenata najmanje tri glavne ruske divizije ofanzivnim operacijama u ovom sektoru ukazuje na to da je ruska ofanziva počela, čak i ako ukrajinske snage do sada sprečavaju ruske snage da obezbede značajniji napredak“, navodi se u izveštaju.

Anton Geraščenko, koji savetuje ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu takođe je sugerisao da je počela ofanziva Rusije.

Foto:profimedia.rs

„Rusija baca kolosalne količine oružja i ljudi da napadne Ukrajinu i tako je već neko vreme“, naveo je Geraščenko.

Krstareće rakete u Moldaviji i Rumuniji

Na kraju, dokaz da je ofanziva počela jesu današnja dešavanja na frontu. Prvo je usledila serija napada na Harkov. Zatim na Zaporožje, i na kraju na Kijev i ostale ukrajinske gradove.

Pročitajte još:

Međutim, napadi se tu nisu zaustavili. Ruski projektili pali su na teritoriju Moldavije i Rumunije. Ministarstvo obrane Moldavije potvrdilo je da je raketa jutros prošla kroz njen vazdušni prostor.

Takođe, rumunsko ministarstvo odbrane je saopštili da su njihovi sistemi za nadzor otkrili „nešto što je ličilo na krstareću raketu lansiranu sa ruskog broda u blizini Krima“, ali da nije prešla u rumunski vazdušni prostor.

BONUS VIDEO Milanović: Anektirali smo Kosovo, mi i međunarodna zajednica smo ga oteli od Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar