Izrael Hezbolah Liban Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Najnoviji intenzivni okršaji između Izraela i libanskog Hezbolaha predstavljaju značajnu eskalaciju napetosti, a evo šta se tačno dogodilo.

Posle nekoliko dana zatišja, jutros se dogodila velika razmena vatre Izraela i libanskog Hezbolaha.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta se tačno dogodilo?

Naime, izraelska vojska izjavila je da je oko 100 borbenih aviona izvelo preventivne napade na ciljeve Hezbolaha širom južnog Libana u nedelju ujutro. Kasnije je Hezbolah uzvratio ispaljivanjem raketa i projektila na severni deo Izraela. Ako se potvrdi da je broj od 100 aviona tačan, ovo bi bio najveći izraelski napad na Liban od rata sa Hezbolahom 2006. godine.

Izraelski napadi su počeli oko 4:30 sati po lokalnom vremenu, dok se izveštava da je Hezbolah planirao napad velikih razmera oko pola sata kasnije, u 5 sati ujutro. Prema izveštaju američkog Njujork tajmsa, koji se poziva na anonimnog izraelskog obaveštajnog zvaničnika, Hezbolah je izveo napad i na Tel Aviv, najveći grad u Izraelu, u središnjem delu zemlje.

Hezbolah je potom saopštio da je ispalio više od 300 raketa i projektila na vojne ciljeve u severnom Izraelu, gde su se oglasile sirene za vazdušni napad.

Zašto je došlo do napada?

Hezbolah je izjavio da je ovo tek prva faza njegove reakcije na ubistvo visokog komandanta Fuada Šukra u napadu u Bejrutu 30. jula. U saopštenju se navodi da je napad izveden velikim brojem dronova i raketa, a da su na meti bili specijalni vojni ciljevi, kao i izraelski protivazdušni sistem Gvozdena kupola.

Dodali su da će potpuni odgovor potrajati „neko vreme“.

Izrael Hezbolah Liban Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ubistvo komandanta Hezbolaha u Bejrutu

Krajem jula, Izrael je objavio da je u vazdušnom napadu u libanskoj prestonici Bejrutu eliminisao visokog komandanta Hezbolaha. Napad je izveden na južno predgrađe Bejruta, a u eksploziji u Dahiji, uporištu libanske oružane grupe, povređeno je više osoba. Izraelska vojska je saopštila da su borbeni avioni ciljali Fuada Šukra na osnovu obaveštajnih podataka o njegovim kretanjima. Izraelski zvaničnici navode da je Šukr bio odgovoran za nedavni raketni napad na Golansku visoravan, teritoriju pod izraelskom kontrolom, u kojem je poginulo 12 ljudi, većinom deca.

Hezbolah je demantovao bilo kakvu povezanost sa tim napadom.

Da li ima povređenih i mrtvih?

U napadima su poginule tri, a lakše povređene četiri osobe, a libanska državna novinska agencija javila je da su posle izraelskih napada izbili požari.

Šta se trenutno događa?

Premijer Libana u tehničkom mandatu, Nadžib Mikati, sazvao je hitnu sednicu kabineta kako bi se razgovaralo o seriji jutrošnjih izraelskih vazdušnih napada na jug Libana.

Čini se da se situacija u ovom trenutku smirila i da su napadi prestali.

Većina letova ka Bejrutu je ukinuta zbog današnjih napada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare