Foto: Shutterstock/JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Kompanija OpenAI izazvala je buru u svetskoj javnosti, kada je prošlog petka smenjen suosnivača i glavni izvršni direktor Sem Altman. Vest o njegovoj smeni šokirala je investitore kompanije, partnere i zaposlene. Ovo je pokrenulo totalni haos unutar kompanije koja je odgovorna za razvijanje veštačke inteligencije, jer je preko 700 zaposlenih pretilo otkazima ukoliko se Altman ne vrati. To se, ubrzo i dogodilo, "gospoda veštačke inteligencije" ponovo je jedan od čelnika kompanije OpenAl. Ovo je sve što treba da znate o najvećem potresu u svetu veštačke inteligencije, koji može da ima i ozbiljne posledice po stvarni svet.

Kompanija iz San Franciska kreirala je pre godinu dana sistem veštačke inteligencije ChatGPT i sada ima 100 miliona nedeljnih korisnika. Ogroman uspeh ChatGPT-a izazvao je talas ulaganja u veštačku inteligenciju. Majkrosoft drži oko 49 odsto udela u kompaniji. U danima pre Altmanovog odlaska, OpenAI je procenjen na oko 86 milijardi dolara.

U petak je odbor kompanije objavio kako je dao otkaz Altmanu kao izvršnom direktoru kompanije, jer „nije bio iskren u komunikaciji sa odborom“. Njegov kolega i suosnivač, Greg Brokman, sam je dao ostavku u znak protesta. Obojica su se vratila u nedelju kako bi pokušali da pregovaraju o povratku u kompaniju, delimično pod uslovom da se zamene postojeći članovi odbora koji su ih i izbacili iz kompanije. Investitori i najviši rukovodioci OpenAI-a takođe su vršili pritisak da se Altman vrati na posao.

Sem Altman Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Umesto toga, odbor OpenAI-a je imenovao suosnivača „Twitch“ i bivšeg šefa Emeta Šira za svog drugog privremenog izvršnog direktora, nakon što se prvi, glavna tehnološka direktorka Mira Murati, zalagala za povratak Altmana i Brokmana u kompaniju. Šef Majkrosofta Satja Nadela tada je rekao da će Altman i Brokman voditi novu internu istraživačku grupu za veštačku inteligenciju u softverskoj kompaniji vrednoj 2,8 milijardi dolara. Skoro svi zaposleni u kompaniji OpenAl od tada su zapretili da će dati otkaz i pridružiti se Majkrosoftu ukoliko Altman ne bude vraćen na posao i odbor ne podnese ostavku.

Altman je bio čovek koja je od OpenAI-a, neprofitne organizacije, stvorio gigantsko carstvo veštačke inteligencije. Ali on se takođe sukobio sa članovima svog odbora oko toga koliko brzo može da razvije veštačku inteligenciju.

Sem Altman Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Za Majkrosoft, OpenAI je ključ strategije veštačke inteligencije. Nadela je kazao da bi bio zadovoljan sa Altmanom i njegovim timom ili u okviru Majkrosofta ili sa njegovim povratkom u OpenAI. Drugi u toj industriji, kao što su „Nvidia Corp“ i „Salesforce Inc“, već su ponudili da angažuju softverske inženjere OpenAI-a.

Iako još uvek nije poznat tačan razlog isterivanja Altmana odlaska kompanije, čini se da je raskol oko tempa komercijalizacije bio ključno pitanje.

Povratak

Altman se sada vraća kao glavni izvršni direktor, a odbor će predvoditi Bret Tejlor, bivši ko-izvršni direktor „Salesforce Inc“. Ostali direktori su Lari Samers, bivši ministar finansija SAD, i član odbora Adam De’Anđelo, izvršni direktor „Kuora Inc“.

Sem Altman Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Samers, koji je i akademik sa Harvarda i saradnik Blumberg televizije, sedi u odboru nekoliko startap kompanija, uključujući „Jack Dorsei’s Block Inc“. Tejlor je direktor u „Shopifi Inc.“ i direktor na platformi „X“.

Međutim, ovaj prerađeni odbor OpenAI nije konačan: njegov glavni prioritet je da izabere do devet novih direktora, rekla je osoba upoznata sa pregovorima koja je tražila da govori od uslovom anonimnosti. Sastav odbora pokazao se kao glavna prepreka u pregovorima za Altmanov povratak nakon njegovog šokantnog svrgavanja.

Sem Altman Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Altman se složio da u početku nema mesto u odboru, ali u jednom trenutku će mu se verovatno pridružiti. Takođe je pristao na internu istragu kako bi se otkrilo zbog čega je došlo do njegovog otpuštanja.

Bivši članovi odbora OpenAI bili su De’Anđelo, suosnivač OpenAI, glavni naučnik Ilja Sutskever, Taša Mekali iz „GeoSim Sistems“ i Helen Toner, direktorka Centra za bezbednost i nove tehnologije u Džordžtaunu.

Sporazum je usledio nakon što je skoro 770 zaposlenih pretilo da će dati otkaz ako Altman ne bude vraćen na posao. Veliki deo drame odigrao se na platformi „X“, jer su značajni biznismeni i ključni igrači u industriji, pa i od Nadele do samog Altmana objavljivali izjave, razmenjivali poruke, lajkovali postove jedni drugih i na taj način iznosili svoje stavove.

Pročitajte još...

Razlog odlaska?

Iza kulisa, Altman se nije slagao sa članovima svog odbora, posebno sa Iljom Sutskeverom, o tempu razvoja AI, kako komercijalizovati proizvode i koje korake treba preduzeti da bi se smanjila njihova potencijalna šteta po javnost. Pored razdora oko strategije, odbor se borio i sa Altmanovim preduzetničkim ambicijama.

On je tražio da prikupi desetine milijardi dolara iz bliskoistočnih državnih fondova kako bi stvorio startap AI čipova koji bi se takmičio sa AI akceleratorima koje je napravila „Nvidia Corp“.

Nesuglasice oko uticaja veštačke inteligencije, rekli su izvori iz kompanije, glavni su razlog otpuštanja Altmana. On je želeo da taj uticaj, naročito njegov štetni aspekat ograniči, dok su se drugi članovi Odbora poput Ilje Sutskevera suprostavili takvom stanovištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar