Foto: TANJUG/Mickey Welsh/The Montgomery Advertiser via AP/Alabama Department of Corrections via AP

Očevici, među kojima i pet novinara, svedočili su pogubljenju Keneta Smita u Alabami u SAD-u.

Svedoci su gledali kroz prozor dok se Smit grčio i umirao na kolicima nakon što je sud u Alabami dozvolio pogubljenje gasom azota, i to prvi put u istoriji. Smit je osuđen na smrt zbog plaćenog ubostva Elizabet Senet 1988, a nakon nekoliko odlaganja i jednog neuspešnog pokušaja pogubljenja smrtonosnom injekcijom – pre dva dana je pogubljen, prenosi Index.hr.

Brojni kritičari bili su zabrinuti da će nova metoda pogubljenja biti okrutna i eksperimentalna, a po onome što su svedoci videli u četvrtak uveče, izgleda da su bili u pravu. Glavni državni tužilac Alabame Stiv Maršal rekao je, pak, da je pogubljenje obavljeno u skladu sa svim propisima.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kim Chandler

Mučni izveštaj svedoka

U nastavku sledi izveštaj novinarke Kim Čandler, koja je prisustvovala pogubljenju, o tome kako se ceo postupak odvijao. Zavese između sobe za posmatranje i komore za pogubljenja otvorile su se u 19:53. Smit, obučen u smeđu zatvorsku uniformu, već je bio privezan za kolica i ogrnut belim čaršavom.

Respirator mu je pokrivao lice od čela do brade. Imao je prozirni štitnik za lice i plastičnu cev koja je kroz otvor bila povezana sa susednom kontrolnom sobom. Zatvorski direktor ušao je u prostoriju, pročitao smrtnu presudu kojom je odredio datum pogubljenja i držao mikrofon kako bi Smit izgovorio završne reči.

Foto: TANJUG/AP Photo/Kim Chandler

„Noćas su Alabama i čovečanstvo napravili korak unazad“, započeo je Smit. Pomaknuo je prste kako bi oblikovao znak „Volim te“ članovima porodice koji su takođe bili prisutni. „Odlazim s ljubavlju, mirom i svetlom, volim vas sve“, rekao je.

Maršal je odobrio zatvorskim službenicima da počnu s pogubljenjem u 19:56. To je bila konačna potvrda iz njegovog kabineta da nema sudskih naloga koji bi sprečili da se pogubljenje nastavi.

Molio sa sveštenikom

Zatvorski službenik u komori prišao je Smitu i proverio masku. Sveštenik Džef Hud napravio je nekoliko koraka prema Smitu i dotakao ga po nozi, pa su se zajedno pomolili.

Pročitajte još...

Nakon što je azot pušten Smit je počeo snažno da se trese i previja, grči i pravio je pokrete slične napadima. Smit se toliko snažno tresao i grčio da su se kolica na kojima je sedeo prevrnula, što je trajalo oko tri minuta. Smit je počeo teško da diše, a prestao je disati 12 minuta nakon početka postupka.

Sveštenik je više puta napravio znak krsta prema Smitu, a Smitova žena je glasno poviknula. Nakon toga su spuštene zavese.

Direktor zatvora Džon Ham rekao je novinarima da je azot tekao otprilike 15 minuta. Kabinet državnog tužioca odbio je da kaže koliko je tačno vremena prošlo od trenutka puštanja azota do trenutka kada je Smitovo srce prestalo da kuca. Državni zvaničnici su rekli da je Smit proglašen mrtvim u 20.25.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare