Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon/AP Photo/Jacquelyn Martin/Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Profimedia

Slučajevi koji se tiču krivičnih optužnica koje se odnose na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa počela su u ponedeljak - i to uz prasak. Naime, bivši predsednik SAD i još 18 njegovih saradnika optuženi su za ukupno 41 krivično delo povezano sa pokušajima da se preokrene Trampov poraz na predsedničkim izborima 2020. godne. Optužnica od 98 strana podignuta u Džordžiji obelodanjena je prošle nedelje. Bivši Trampov šef kabineta u Beloj kući Mark Medouz odlučio je da zauzme stav u sudu Džordžiji, i to uz smeli argument da on nema veze sa mešanjem u izbore već je "jednostavno glumio saobraćajca u Beloj kući".

Medouzu bi više odgovaralo da slučaj bude „izmešten“ iz okruga Fulton na federalni sud, uz obrazloženje njegovih advokata da je radio kao savezni zvaničnik. Medouz i njegovi advokati jasno su izračunali da je njegovo svedočenje, koje se optuženima obično savetuje da izbegavaju, bilo neophodno kako bi njihov zahtev o premeštaju bio ispunjen. Naime, Medouz se odlučio da svedoči u trenutku kada ne zna koje tačno dokaze ima tužilaštvo.

Mark Meadows Mark Medouz
Mark Medouz Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Iz njegovog svedočenja može se izvući poruka – ostali koji su optuženi će se boriti da se distanciraju od navodne zavere.

Medouz je u više navrata tvrdio da je on samo obavljao svoju dužnost kao verni šef predsedničkog kabineta koji je morao da bude u toku sa onim što predsednik radi. Iako je zbog toga učestvovao u mnogim ključnim događajima, na suđenju je umanjivao značaj svoje funkcije u poništavanju izbora.

Rekao je da nije znao da je Tramp osporio izborne rezultate u Mičigenu kada su ključni poslanici republikanske države bili pozvani u predsedničku „Ovalnu sobu“.

Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Rekao je da se ne seća da je imao ikakve veze sa telefonskim razgovorom 2. januara 2021. godine sa Trampom i državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom.

On je ovo rekao uprkos svojoj očigledno bliskoj vezi sa jednom od advokata u spornom pozivu, Kletom Mičel, koja je svedočila odboru Predstavničkog doma 6. januara da je Medouz dugo bio njen klijent i da ju je pozvao dan posle izbora 2020. godine ne bi li je poslao u Atlantu.

Trampova pomoćnica Bele kuće takođe je svedočila pred odborom Predstavničkog doma 6. januara da je „razumela da je advokaticu Mičel predsedniku predstavio upravo Mark Medouz.

Drugi advokat na pozivu 2. januara, Kurt Hilbert, svedočio je na saslušanju u ponedeljak o ranije nepoznatom razgovoru između Mičela, Trampa, Medouzsa i ostalih. Hilbert je rekao da je taj poziv prethodio pozivu Rafenspergera.

Medouz je takođe svedočio da, uprkos tome što je u tekstualnoj poruci od 27. decembra 2020. godine predložio da „Trampova kampanja treba da pruži finansijsku pomoć“ ne bi li se ubrzao proces usklađivanja potpisa na glasačkim listićima u Džordžiji, Medouz kaže da nije razgovarao o ovom predlogu sa ljudima iz Trampove kampanje.

Medouz se takođe ogradio od zavere lažnih birača.

Foto: EPA-EFE/YURI GRIPAS

Tužioci su primetili da je u mejlu upućenom pomoćniku Trampove kampanje Džejsonu Mileru, Medouz rekao da je „samo potrebno da imaju nekoga ko koordinira birače“.

Medouz je naglašavao da je sve radio u saveznom ruhu, a ne u ličnom, što je uslov da se ceo slučaj prebaci na savezni sud. Svedočenje je takođe stvorilo i neke izazove za tužilaštvo.

Mark Medouz i Donald Tramp Mark Meadows Donald Trump
Mark Medouz i Donald Tramp Foto: REUTERS/Al Drago

Rafensperger bi trebalo da bude ključni svedok optužbe – tužilaštvo je Medouza optužilo za nezakonit pritisak na Rafenspergera.

Medouz je ukazao i na dve navodne greške u optužnici.

Pročitajte još...

U optužnici se opisuje njegov tekst „finansijska pomoć u kampanji Trampa“, poslat glavnoj Rafenspergerovoj istražiteljki Frensis Votson. Međutim, Medouz je svedočio da je verovao da je to zapravo pripalo zameniku državnog sekretara Džordžije Džordanu Fuksu, piše Vašington post.

On je takođe negirao navode optužnice da je tražio od pomoćnika Bele kuće Džona Mekentija da pripremi memorandum, prema optužnici u kojoj je navedena „strategija za ometanje i odlaganje zajedničke sednice Kongresa 6. januara 2021. godine“.

„Kada sam ovo video u optužnici, to je bilo najveće iznenađenje za mene. Da sam ja pitao Džonija Mekentija za ovakvu belešku – to se jednostavno nije desilo“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar