Nevreme i Foto:Dragan Mujan/TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/Matija Habljak/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia/TANJUG/ FOTO STA/ Deniel Novakovic

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se novo razorno nevreme koje će paralisati Balkan. Naime, oluja koja je odnela nekoliko života u više balkanskih država, praćena jakim orkanskim vetrom koji je nosio sve pred sobom, lomio prozore i krovove, bacao kontejnere, čupao drveće i obarao kranove, ponovo će se istim putem proširiti polustrvom. Dakle, crni oblaci će iz Slovenije doći do Hrvatske, i na kraju paralisati i Srbiju.

Naime, kako se može videti na nekoliko meteoroloških sajtova koji prate trenutne vremenske prilike, u Hrvatsku upravo iz Slovenije stiže novo nevreme.

Foto:Screenshot/Windy.com

Jedan od nekoliko frontova koji dolaze iz Slovenije već je stigao preko Zagreba. Кretao se iz pravca Novog Zagreba i trenutno se nalazi iznad Samoborskog gorja i većeg dela Zagreba. Otprilike iz tog pravca u sredu posle podne došlo je jako nevreme.

U Zagrebu je oko 9.15 počelo da grmi, a ubrzo i da pada kiša. Nešto pre 9.30 grmljavina se nakratko pojačala, a potom prestala. Ali onda je počela jače da pada kiša.

Drugi front je stigao iz Slovenije na područje Gorskog kotara, tačnije Delnica i Vrbovskog, i ide ka Ogulinu.

Treći front se kreće od slovenačke Postojne prema hrvatskoj granici, pokazuje vremenska prognoza.

Foto:Matija Habljak/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia

Takođe, meteorolozi prognoziraju da su šanse za grmljavinsko nevreme iznad 70 odsto u karlovačkoj regiji (uključuje Baniju), Lici i Gorskom kotaru, riječkoj regiji (uključuje Istru), splitskoj regiji i kninskoj regiji, a iznad 60 odsto u zagrebačkoj regiji (uključuje sever Hrvatske i veći deo središnje Hrvatske) te u osječkoj regiji (uključuje Slavoniju, Baranju i Srijem).

Podsetimo, u sredu je na teritoriji Balkana superćelijska oluja, kako je nazvano ovo razorno nevreme, najteže pogodilo Hrvatsku u kojoj je  odnelo dva života u Zagrebu i dva u Slavoniji, dok je u glavnom gradu Hrvatske povređeno je više desetina osoba, a materijalna šteta je velika.

Dva muškarca, 50-godišnji pešak i 48-godišnji vozač, preminuli su na licu mesta kada je palo stablo, a život je izgubio i 40-godišnjak iz opštine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. Poginuo je i vatrogasac kojem je pozlilo tokom intervencije u Tovarniku u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Kada je reč o Srbiji, meteorolog Slobodan Sovilj za Nova.rs otkrio je da nevreme danas stiže u najgorem trenutku – tokom popodnevnih časova.

„Nevreme neće stići u narednih tri, četiri sata, ali se očekuje od 17 sati, pa nadalje“, rekao  Sovilj za naš portal.

Kako je bilo u Srbiji?

Superćelijska oluja koja je u sredu takođe protutnjala i kroz Srbiju, napravila je opšti haos u pojedinim delovima zemlje. Nekoliko osoba je povređeno, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba, među kojima i petoro dece.  Zabeleženo je više od 200 intervencija vatrogasaca i spasilaca, najviše napora uloženi su za gašenje požara izazvanih udarom groma i za uklanjanja opborenih stabala.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; Dragan Mujan/nova.rs; Vesna lalić/nova.rs; TANJUG/ ALEKSANDRA DRAŽIĆ; TANJUG/ BRANKO LUKIĆ; Aleksandra Petrović/Nova.rs; Miroslav Gligorijević; FoNet/Ljiljana Stojanović

Najgore je prošla teritorija grada Šapca, Sremska Mitrovica, Loznica, Vladimirci, Koceljeva, opština Bogatić i Čačak.

Poljoprivrednici iz Bačkog Polja, Despotova i Kule pretrpeli su ogromnu štetu, dok su samo neki krajevi ostali pošteđeni. Zbog razornog nevremena koje je zahvatilo Sremsku Mitrovicu, proglašena je vanredna situacija u tom gradu.

U Šumadiji je bez struje je ostalo 12.000 potrošača, dok su vatrogasci-spasioci spasili šest ljudi u Kragujevcu.

U tri odvojene intervencije spašene su osobe koje su bile zarobljene zbog obaranja stabala na automobile i naplatnu kućicu za parking. Na sreću, svi su prošli sa lakšim povredama.

Novi Sad, posledice nevremena Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Kruševcu je palo skoro 30 litara po metru kvadratnom. Ono što je ovu oluju činilo razornom jeste vetar orkanske jačine.

Takođe, u gradovima Novi Sad i Sremska Mitrovica, kao i u opštinama Šid i Ruma proglašena je vanredna situacija zbog posledica olujnog nevremena koje se desilo sredinom ove nedelje.

I u ostalim gradovima Srbije zabeležen je veliki broj intervencija i značajna materijalna šteta.

Šta je to superćelijska oluja?

Superćelijske oluje su poseban i ozbiljan meteorološki fenomen koji donosi izuzetno opasne vremenske uslove. Razlikuju se od običnih oluja po svom organizovanom i dugotrajnom karakteru, a često prate ekstremno snažni vetrovi, velike količine padavina i tornada.

Pročitajte još:

Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi Sjedinjenih Američkih Država, superćelijske oluje su najopasniji oblici oluja i mogu proizvesti intenzivne vrtloge, uključujući dugotrajne i snažne tornade, kao i veliku gradonosnu kišu.

One imaju posebne karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja i zahtevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

Superćelijske oluje mogu biti vrlo opasne i zahtevaju posebne mere opreza. One se razlikuju od običnih oluja po svojoj organizovanosti i sposobnosti da produženo opstanu, često prateći putanju poznatu kao „superćelijska staza“, objašnjeno je na sajtu Nacionalnog centra za oluje SAD.

BONUS VIDEO Nevreme paralisalo Kragujevac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar