Sam Altman Foto: Kevin Dietsch / Getty images / Profimedia

Kompanija OpenAI izazvala je buru u IT industriji smenom, a potom i ekspresnim povratkom "gospodara veštačke inteligencije" Sema Altmana na poziciju glavnog izvršnog direktora. Altman je u nedelji za nama bio verovatno jedno od najčešće pominjanih imena u svetskim medijima. Kakav je Altman privatno? Da li ste znali da je počeo da programira sa samo osam godina? Ovo su detalji iz privatnog života čoveka o kome priča ceo svet.

Sa osam godina naučio da programira

Sem Altman, 38-godišnji genije, odrastao je u Sent Luisu u Misuriju.

Naučio je da programira i rastavlja Mekintoš računar kada je imao samo osam godina. Pohađao je privatnu školu Džon Barouz.

Sa 16 godina otkrio roditeljima da je gej

Altman je imao 16 godina kada je roditeljima saopštio da je homosekusalac.

„Biti gej osoba na Srednjem zapadu u dvehiljaditim godinama nije bila baš najsjajnija stvar i pomoglo mi je to što sam društvo nalazio na internetu, imao samo s kim da pričam, jer nije prijatno kada sa 11 ili 12 godina imate tajne“, rekao je on za Njujorker, prenosi Biznis insajder.

Altman je rekao da je gej nakon što je hrišćanska grupa bojkotovala predavanja o seksualnosti.

„Ono što je Sem uradio promenilo je školu“, rekla je njegova savetnica na koledžu, Medlin Grej.

Sem Altman Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Odustao je od fakulteta da bi kreirao aplikaciju

Altman je upisao Stenford i dve godine studirao informatiku. Odustao je od fakulteta, jer se uz dvojicu kolega posvetio kreiranju mobilne aplikacije „Loopt“. Ta aplikacije je na kraju procenjena na 175 miliona dolara, ali nije privukla dovoljnu pažnju većih kompanije, pa su je osnivači prodali za 43 miliona dolara 2012. godine. Prodata je bankarskoj kompaniji „Green Dot“.

Altman je devet godina izlazio sa suosnivačem aplikacije, Nikom Sivom, ali su raskinuli nakon prodaje aplikacije.

Sem Altman Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Bio je na Forbsovoj listi „30 ispod 30 godina“

Nakon „Loopt“-a, Altman je osnovao fond pod nazivom „Hydrazine Capital“ i prikupio 21 milion dolara. To je uključivalo veliki deo od pet miliona dolara koje je dobio od „Loopt“-a i investiciju milijardera preduzetnika Petera Tila.

Pročitajte još...

Altman je uložio 75 odsto tog novca u YC kompanije. U međuvremenu je postao predsednik YC i tokom tog perioda držao je niz predavanja na Stenfordu pod nazivom „Kako pokrenuti startap“.

Sa svojih 29 godina bio je na Forbsovoj listi „30 ispod 30 godina“.

Foto: AP Photo/Stephen Brashear

Altman obožava trkačke automobile

Altman je jednom rekao dvojici kolega da voli trkačke automobile i da ih je imao pet, uključujući dva Meklarena i staru Teslu. Takođe je rekao da voli da iznajmljuje avione i njima leti širom Kalifornije.

Da li je Altman hipohondar?

Njegova majka je dermatolog i jednom prilikom je rekla kako Altman dosta toga drži u sebi što je stresno.

„Nazvaće me da mi kaže kako ima glavobolju, tako da moram da ga uveravam da nema meningitis ili limfom, da je to samo stres“, kaže ona.

„Imam oružje, zlato, antibiotik…spremam se da da preživim“

Altman je rekao i kako se priprema za preživljavanje i upozorio je na „smrtonosni sintetički virus“, a govorio je i o nuklearnom ratu.

„Trudim se da ne razmišljam više o tome. Ali imam oružje, zlato, kalijum, antibiotik, baterije, vodu, gasne maske iz izraelskih odbrambenih snaga u vazdušnim snagama“, rekao je Altman.

Sumnja u prijateljstvo sa AI

Takođe je izrazio i „duboku sumnju“ u vezi sa ljudima koji se sprijateljuju sa AI.

Jasno je stavio do znanja da ne veruje da bi ljudi trebalo da pokušaju da budu prijatelji sa veštačkom inteligencijom.

„Lično duboko sumnjam u ovu viziju budućnosti u kojoj su svi super bliski sa AI prijateljima, a ne više sa njihovim ljudskim prijateljima“, rekao je Altman.