Foto: N1

Dok u susednoj Hrvatskoj sve putnike iz Italije direktno sa granice šalju u samoizolaciju na 14 dana, u slučaju da su zaraženi koronavirusom, u Srbiji oni koji dolaze iz "zabranjenih " zemalja dobiju - papir. Takođe dobiju i uputstvo da se jave najbližem domu zdravlja, kad sami odluče.

Iako nadležni tvrde da se na  graničnom prelazu Horgoš obavlja detaljna provera putnika koji ulaze u Srbiju, a dolaze iz zemalja ili područja gde je zabeležen veliki broj zaraženih koronavirusom, nije baš tako.  Jasno je da putnici nisu prošli nikakvu kontrolu, već su im samo na granici uzeli pasoše i rekli da sačekaju. Zadržavanje na granici jeste duže nego inače, ali putnici umesto testiranja, upućivanja u samoizolaciju, dobijaju uputstvo da se jave domu zdravlja.

Tako su putnici, državljani Srbije, koji su jutros doputovali iz Švajcarske, čekali više sati da dobiju dozvolu da nastave put svojim kućama. Iz Švajcarske je stiglo šest autobusa, pa su dva tek oko 14 sati mogli da nastave put. Putnici su ogorčeni zbog višesatnog čekanja i rezignirani jer, kako tvrde, niko im ništa nije objasnio, niti su dobili maske za lice ili sredstva za dezinfekciju, već da im je samo rečeno da čekaju da im bude odobreno da nastave put. Oni kažu da su im na granici uzeli pasoše i zamolili ih da sačekaju, da im, kako navode, „daju papir, neko rešenje, sa kojim bi trebalo da se jave svom lekaru u opštini u kojoj žive“.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

„Ni na jednoj carini od Ciriha dovde nismo stali. Ovo je prva carina na kojoj smo stali. Nama su samo rekli da oni koji imaju srpski pasoš da će proći, a da će strance vratiti nazad. Dele neka rešenja, koja moramo da donesemo u svoj zdravstveni zavod iz kog smo mesta, da se tamo s tim papirom javimo narednih 14 dana da se pregledamo, baš zato što dolazimo iz Švajcarske“, rekla je za Tanjug jedna od putnica.

„Ovo još nisam video, ovu sramotu za Srbiju. Ljudi čekaju ovde u autobusu, da li imaju pare za jelo, za piće, gladni, žedni, trpe. Od pola sedam čekamo tu. Pa, je li to dobro?“, kaže jedan od putnika.

Upitan da li im je objašnjeno zbog čega čekaju, on ljutito odgovara:

„Čekamo zbog korone! Kakva korona, kad ja sam zdrav, pijem po dva kila rakije dnevno?! Otkud meni korona?“, odgovorio je jedan od putnika.

Drugi sagovornik Nove.rs, srednjih godina, kaže da čekaju od jutros na ovom graničnom prelazu, ali da im niko nije dao neku preciznu informaciju.

„Ja sam morao da ostavim pasoš i ne mogu da nastavim dalje. Rekli su mi tu da sačekam, da je doktor negde tu, da ovi autobusi sa ovim mučenim putnicima od jutros u sedam sati čekaju tog doktora, koji bi ne znam šta trebalo da uradi“, rekao je ovaj putnik.

Od predstavnika granične policije, niti lekarskih ekipa, nije bilo moguće dobiti nikakvu zvaničnu izjavu u vezi sa tim kakve mere preduzimaju na granici. Lekarske ekipe su nas uputile na Ministarstvo zdravlja i dali broj telefona koji da pozovemo, ali se na tom broju niko nije javljao.

Jedna od putnica iz autobusa koji su stigli iz Švajcarske požalila se lekaru na granici na bol u grudima. Lekar je poveo u izolaciju, ali smo nekoliko minuta kasnije videli da je ta žena odmah izašla. Odbila je da daje bilo kakvu izjavu medijima. Kasnije, od druge putnice smo saznali da ova saputnica ima srčanih problema, te da je zbog toga osetila nelagodu, „verovatno izazvanu višesatnim čekanjem i celom situacijom na granici“.

Podsetimo, stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnim širenjem koronavirusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno će biti zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je Vlada Srbije. Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije, saopštila je Vlada Srbije. To je deo dodatnih mera radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, koje su uvedene prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.