Kamala Haris
Kamala Haris Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Politička moć Kamale Haris, prve žene koja obavlja funkciju potpredsednika Sjedninjenih Država u poslednje vreme opada vrtoglavom brzinom. Ljudi bliski njoj otkrili su za CNN da im se ona često žali kako su njene mogućnosti da bilo šta uradi blokirane i da za nju ogroman pritisak predstavlja to što se svaka njena greška „posmatra lupom“, samo zato što je žena. Uz to ostaje i neizvestan njen položaj, budući da je vrlo verovatno da sadašnji predsednik SAD-a Džozef Bajden zbog starosti neće biti kandidat Demokratske stranke na idućim predsedničkim izborima 2024. godine.

Pročitajte još:

Mnoge njene pristalice pitaju se kako je Bela kuća da neko ko se nalazi na tako značajnoj pozicije bude u toj meri „zakrčen“, piše CNN.

„Prirodno je da mi koji je poznajemo znamo koliko ona može, a koliko se od nje trenutno traži. To nas frustrira. Ona je privatno veoma ponosna zbog toga što je potpredsednica Sjedinjenih Država. Njen posao trebalo bi da bude da kao „broj dva“ bude od pomoći predsedniku“, rekla je Eleni Kounalakis, potguverner Kalifornije i Kamalina dugogodišnja prijateljica.

Realnost je složenija i samo oni koji rade u Beloj kući znaju kako ona zapravo funkcioniše. Često postoji sukob međi predsednika i potpredsednika i njihovih štabova.

Na primer, zapadno krilo Baraka Obame, nekadašnjeg predsednika SAD-a preziralo je osoblje tadašnjeg potpredsednika Džo Bajdena.

Kamala Haris
Kamala Haris Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Konstantni napadi

Pored toga, Republikanci i desničarski mediji konstantno napadaju Kamalu, pre svega mizogenim i rastsitičkim tekstovima. Kao povod uzimaju to što ona ne uspeva uvek da ispuni visoke ciljeve koji su stavljeni pred nju. Oni očekuju da će ona da stvara istoriju svaki dan, dok ona zapravo pokušava da obavlja sporednu ulogu. Zbog toga je nazivaju „tihom silom“ administracije.

I sam Bajden je želeo da modelira svoj odnos sa Harisom na osnovu svog potpredsedničkog mandata i uputio je pomoćnike na početku svog predsedničkog mandata da je obuče.

Organizovao je nedeljne ručkove, iste onakve kakve je on imao sa Obamom, i pozivao Harisovu da mu se pridruži na jutarnjem brifingu za tajne obaveštajne službe. Haris se, u međuvremenu, bacila na dokazivanje privrženosti predsedniku i administraciji, koristeći njegov odnos sa Obamom kao svoj putokaz.

Čak i tada, neki saradnici Bele kuće doveli su u pitanje da li bi se Bajdenovo iskustvo kao potpredsednika lako prenelo na nekoga sa daleko drugačijim kvalifikacijama i veštinama – i to u znatno drugačijim okolnostima.

Nakon što je Kamala u prvih nekoliko meseci postala poznata po tome što je često stajala uz Bajdena u toku njegovih velikih govora, zbog čega je okarakterisana kao neupotrebljiva.

Kamala Haris
Kamala Haris Foto:EPA-EFE/Oliver Contreras

U to su izgleda uverili i Bajdena, jer se na glasanju o infrastrukturi u Predstavničkom domu, Kamala nije pojavila. Ona je to popodne provela u obilasku NASA centra za svemirske letove u predgrađu Merilenda.

„Nismo hteli da otkažemo njen raspored samo zbog nebitnih zakona u Domu“, objasnio je njen pomoćnik.

Te noći, Haris je bila deo odabranog društva koje je Bajden pozvao u rezidenciju Bele kuće u ratnu sobu u kojoj je telefonirao satima.

Sledećeg jutra, proslavljajući usvajanje zakona, Bajden ju je izdvojio.

„Mnogo toga ima veze sa ovom damom ovde, potpredsednicom“, pohvalio ju je tada.

Ali nisu se stvari odigrale baš tako. Iako je prisustvovala sastancima koje je Bajden ugostio sa ključnim poslanicima, bilo je mnogo više onih kojima nije prisustvovala .

Propuštanje tih sastanaka lišilo ju je toga da nauči kako se zaista sklapaju poslovi preko Kongresa.

Kamala Haris Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kako bi to dematovali, pomoćnici potpredsednice ukazali su na njenih 150 „angažovanja“ koje je imala sa članovima Predstavničkog doma i Senata od marta, uračunavajući svaki razgovor koji je imala sa poslanicima o temi infrastrukture.

Oni to zovu „tiha Hil diplomatija“, a ona uključuje pozivanje zakonodavaca da joj se pridruže kada posećuje njihove matične države ili na događaje u Vašingtonu.

„To nikada nije samo okrugli sto. Uvek postoji veća strateška svrha“, rekla je portparolka Kamale Simon Sanders.

Jedan od tih okruglih stolova dogodio se krajem septembra, kada je Kamla pozvala predstavnicu Nanet Baragan da zajedno vode diskusiju sa liderima latinoameričkih preduzeća u svečanoj kancelariji potpredsednika. Kongresmenka je oklevala u tome da podrži sve kompromise o progresivnim inicijativama u zakonu. Zapadno krilo je zamolilo tada Kamalu da naglasi Nanet koliko je njoj potreban njen glas i Nanet je na kraju pristala.

Nekoliko potpredsedničinih pomoćnika istaklo je ovo kao ključni primer njenog uticaja ispod radara.

Kamala Haris i Dzo Bajden Foto:AP Photo/Carolyn Kaster

Njeni saradnici navode i da je mnogo toga u infrastrukturnom zakonu povezano sa zakonima na kojima je radila dok je bila u Senatu, uključujući pristupačne širokopojasne veze, odbranu od požara, čišćenje vode i školske autobuse koji ne zagađuju okolinu.

„Možda je problem u tome što neki u Zapadnom krilu nemaju predstavu o tome šta radi tim potpredsednika“, rekao je jedan od Kamalinih pomoćnika za CNN.

Kada je Bajden izabrao Harisu za svoju pomoćnicu, on ju je u suštini pozvao zbog budućnosti Demokratske stranke. Sada mnogi od onih koji su joj bliski misle da ne želi više da je promoviše i u suštini da želi da ona da propadne.

Njeni fanovi su u panici, gledaju kako njene „kvote“ u anketama padaju niže od Bajdenovih, zabrinuti da čak i verni demokratski glasači odustaju od nje.

„Kamala Haris je lider, ali nije postavljena na pozicije da vodi. To nema smisla. Moramo da razmišljamo dugoročno, i moramo da radimo ono što je najbolje za stranku“, rekao je glavni Bajdenov donator.

Foto:EPA-EFE/GIORGIO VIERA

Šta Kamala može sada da uradi?

Ukoliko želi da popravi utisak u javnosti ona može da podseti javnost na njene harizmatičnije trenutke u kampanji . Na trenutke kada je ona bila energična i angažovana, kada je podigla publiku na noge, kada su joj svi aplaudirali.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar