Donald Trump Amy Coney Barrett
Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Jedina stvar koja sada drži Republikansku stranku u Americi na okupu je Ejmi Koni Beret.

Pročitajte još:

Ankete pokazuju da američki predsednik Donald Tramp zaostaje za predsedničkim kandidatom demokrata Džoom Bajdenom, što znači da je dominacija republikanaca u Senatu dovedena u pitanje. U borbi za očuvanje kontrole nad Senatom, fokus je dugo bio na biranju kandidata koji će biti lojalni Trampu, a republikanci sada moraju računati s mogućnošću da Tramp više neće biti predsednik.

Republikanci su svesni toga da je njihova sudbina praktično neraskidivo povezana sa Trampovim rezultatom na izborima i zato sada počinju da se tiho distanciraju od njega dok u isto vreme demokrate u Kongresu na čelu sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi – Trampovom velikom protivnicom – stežu obruč.

Ipak, Tramp je još jednom odigrao mudro pošto je odabir konzervativne Ejmi Koni Beret u Vrhovni sud jedina stvar oko koje su republikanci sasvim saglasni sa predsednikom. Štaviše, mnogi ocenjuju da bi imenovanje Beret u Vrhovni sud moglo da bude jedna od glavnih tačaka Trampovog prvog mandata.

U toku je saslušanje u Odboru za pravosuđe američkog Senata o njenom imenovanju za sudiju Vrhovnog suda, i pošto republikanci sada imaju većinu u Senatu, potvrda imenovanja sudije Beret je izvesna.

U tom smislu, sudija Ejmi Koni Beret igra za Trampa na dva fronta – kod republikanaca koji se tako silno boje da ne izgube Senat i sudiju Beret doživljavaju kao idealnu modernu feministkinju, ali i kod žena koje, sudeći po anketama, zasad više vole Džoa Bajdena.

Da, žene glasaju i za Trampa, ali više glasaju za Bajdena i sudija Beret mogla bi da posluži Trampu kao svojevrsni trojanski konj; republikanci i sami nastoje da Ejmi Koni Beret – premda je ona konzervativna do srži i ima vrlo upitne stavove o reproduktivnim pravima žena – predstave kao braniteljku ženskih sloboda i prava.

Atlantik je razgovarao sa stručnjacima koji su istakli da je Republikanska stranka pretrpela najveće osipanje birača među visokoobrazovanim belim ženama koje su odlučile da se okrenu Demokratskoj stranci. Drugim rečima, republikanci su najslabiji kod žena koje izgledaju i žive kao sudija Beret, profesionalno ambicioznim i veštim da balansiraju karijerom i majčinstvom. Takve žene u Americi imaju osećaj – ili su ga dosad makar imale – da za njih nema mesta na desnici.

Ejmi Koni Beret je tu da ih ubedi da nije tako i da su vrlo dobrodošle. Zato se neprestano i ističu ti kvaliteti sudije koju komplimentima na račun životnog i profesionalnog uspeha zasipaju i kolege i koleginice iz republikanskih krugova.

Amy Coney Barrett
Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Pročitajte još:

Ejmi Koni Beret republikancima nudi konzervativni model feminizma koji im je nedostajao, onaj u kojem žene mogu da imaju izvanredne karijere, odgajaju mnogo dece (sedmoro, recimo, kao sudija Beret), ostanu posvećene svojoj zajednici i veri – i budu konzervativne.

Organizacije i aktivisti za ženska prava veruju da se Beret protivi pravu na abortus i tako se zaista i čini po svemu što je dosad poznato o njoj, a to će značajno uticati na odluke Vrhovnog suda o reproduktivnim pravima pošto će konzervativna većina biti apsolutna. Ironija je da sudija Beret dolazi na mesto nedavno preminule sudije Rut Bejden Ginzburg, liberalne borkinje za prava žena.

Kako je sudija Beret spona između republikanaca i Trampa, oni se svi i nadaju da će ta po njihovom mišljenju besprekorna kombinacija profesionalnog uspeha i domaćice u sudiji Beret odjeknuti među biračima koji su otuđeni od stranke i njenog kandidata. Jer republikanci, čak i više nego Tramp, žele da ubede žene u Americi da za njih ima mesta u Republikanskoj stranci, i za tri nedelje će biti jasno da li su u tome uspeli.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar