Foto:Dawood NEMER / AFP / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Grčka pravoslavna Crkva svetog Porfirija, najstarija crkva u Gazi, pogođena je noćas. U napadu je ubijeno najmanje 16 osoba, saopštile su palestinske vlasti, ali strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i mnogo veći, obzirom da su se u crkvi u trenutku napada krili raseljeni Palestinci. Prema navodima pojedinih osoba, u samo crkvi bilo je oko 400 ljudi.

Palestinske vlasti i Hamas optužile su Izrael za eksploziju i napad, odnosno „cionističko bombardovanje crkve“. Jedan od preživelih je rekao za Al Džaziru da izraelska vojska nije prethodno poslala upozorenje.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odbrambene snage Izraela saopštile su da je „zid crkve u oblasti oštećen“ kao ishod njihovog napada i da je u toku „revizija incidenta“.

Jerusalimska patrijaršija osudila napad na crkvu

Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je napad i dodala da „neće napustiti svoju versku i humanitarnu dužnost“ da pruži pomoć. Poglavar Grčke pravoslavne crkve u Jerusalimu osudio je napad na ovu najstariju crkvu u Gazi. Arhiepiskop Atalah Hani rekao je da je bombardovanje crkve „novi masakr“ i „napad na hrišćansko nasleđe“.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Hitno apelujemo na Njegovu Svetost Papu i poglavare crkava širom sveta da dignu svoj glas i da se ne zadovoljavaju samo molitvama“, dodao je Hana u pisanoj izjavi.

Arhiepiskop tiberijadski Aleksije rekao je za grčki javni servis ERT da su pogođene kancelarije i druge prostorije oko crkve i da se čeka buldožer kako bi se videlo ima li žrtava. Dodao je da je u crkvi u tom trenutku bilo oko 400 ljudi.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iz Jerusalimske patrijaršije su naveli da ostaju posvećeni verskoj i moralnoj dužnosti u obezbeđivanju podrške i zaklona svima kojima je to potrebno, uprkos stalnim izraelskim zahtevima za evakuacijom civila i pritiscima na crkve.

Pročitajte još...

„Ciljanje crkava i njihovih objekata, među kojima su i skloništa koja štite nevine civile, naročito decu i žene koji su izgubili svoje domove tokom izraelskih vazdušnih udara na stambene oblasti u poslednjih 13 dana, čine ratni zločin koji se ne sme ignorisati“, navodi se u saopštenju Jerusalimske patrijaršije.

Jerusalimska patrijaršija je autokefalna pravoslavna crkva i ima jurisdikciju u Izraelu, Palestini i Jordanu. Većina arhijereja su Grci, a crkva ima oko 130.000 vernika.

Foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Crkva Svetog Porfirija se nalazi u delu El Zajtun u starom delu Gaze, a u 7. veku je postala džamija, pre nego što je nova crkva izgrađena u 12. veku tokom krstaških ratova.

Foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Sve najnovije informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar