Poplave u Hrvatskoj Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ogromna količina padavina je dovela do rasta vodostaja reka i poplava širom regiona. U poplavama i odronima koji su pogodili naselje Jablanica na jugu Bosne i Hercegovine ima mrtvih, prema nezvaničnim informacijama koje je objavio Dnevni avaz.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekli su za Avaz da su poslali zahteve Federalnom MUP-u i Oružanim snagama BiH za pomoć.
Ističe se da je Federalni MUP saopštio da će poslati svoju jedinicu specijalne policije.

Poplave u Bosni i Hercegovini Foto: TANJUG/AP Photo/Armin Durgut

Takođe su naveli da je FUCZ obustavio operacije deminiranja i stavio u pripravnost sve deminere da pomognu ugroženom stanovništvu.
Područje Jablanice i Konjica pogodila je teška elementarna nepogoda i prijavljena su brojna klizišta.

FUCZ ističe da je sada najveća potreba za teškim mašinama za raščišćavanje jer ima nekoliko mesta na kojima su se pojavila klizišta.
Zbog poplava nakon obilnih padavina Jablanica je potpuno blokirana, kuće su poplavljene, putevi blokirani, a nema ni mobilnog signala, javio je portal Klix.ba.
Gorska služba spasavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave kako bi pomogli toj službi i vatrogascima u akcijama spasavanja.
Za Klix.ba je iz Vatrogasne stanice Jablanica rečeno da je naselje u potpunosti blokirano.

„Policija nas je obavestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući, niti izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala“, naveli su iz Vatrogasne stanice.

Poplave u Bosni i Hercegovini Foto: TANJUG/AP Photo/Armin Durgut

GSS je navela da su poplavljene saobraćajnice.

Iz Federalne uprave civilne zaštite saopšteno je da je prekinuta putna komunikacija na pravcima Jablanica -Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama i Jablanica – Konjic.

Osim Jablanice, zbog obilnih padavina poplavljene su ulice i stambeni objekti u Kiseljaku i Kreševu.

Iz Službe za civilnu zaštitu Opštine Kiseljak apelovali su na stanovništvo da ne kreće na put, a da u hitnim slučajevima pozovu navedenu službu, vatrogasce, hitnu pomoć ili policiju.

Iz Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku saopšteno je da će nastava biti odložena zbog poplava.

Ulice u Crnoj Gori pod vodom, semafori ne rade, gužve u saobraćaju…

Obilne kiše i nevreme koje je tokom noći zahvatilo Podgoricu dovelo je do sporijeg odvijanja saobraćaja i problema na kolovozu.

Kiša neprestano pada od jutros pa su se pojedini delovi naselja pretvorili u jezera, pokazuju slike sa terena.

Na pojedinima raskrsnicama došlo je do kvara na semaforima.

Takođe, usled magle, na saobraćajnicama u većem delu države je smanjena vidljivost.

Obilna kiša jutros je novi bulevar u centru Budve pretvorila u reku, pišu Vijesti.

Novopostavljenom kaldrmom išla je bujica vode, uprkos novom atmosferskom kanalu koji je izgrađen da reši problem poplava u užem centru grada.

Ponovo se na udaru našao kompleks TQ Plaza, pa uprkos metalnoj brani koju su postavili na ulazu u garažu voda je prodrla. Garažom gazduje opštinska firma Parking servis, pa su brojna vozila bila zarobljena u vodi.

Voda se nakon velikog olujnog udara povukla, a iz kompanije Tradeunique najavili su da će podneti žalbu nadležnima, jer je ovo treća poplava njihovog objekta od kada je izgrađen novi bulevar.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju prognoziraju da se u većem delu Crne Gore danas se očekuju obilne padavine.

U Hrvatskoj rastu vodostaji reka, Kupa se približava kritičnom nivou

Širom Hrvatske rastu vodostaji reka zbog obilne kiše koja danima pada. Rastu vodostaji Save, Kupe i Odre, a u Lici Otuče i Zrmanje i zbog toga su u nekim delovima Hrvatske na snazi mere odbrane od poplava, prenosi HRT. U Karlovcu je Kupa jutros premašila 750 centimetara i proglašene su vanredne mere odbrane od poplava.

Zbog obilne kiše na snazi je crveni meteoalarm za pola Hrvatske. Iz meteorološke službe su saopštili da je noćas palo dosta manje kiše nego prethodnih dana. „Kupa je dostigla visoke vodostaje, razlila se na određenim područjima, ali ništa nepredviđeno, odnosno ništa opasno“, rekao je Mišo Čičak iz Hrvatskih voda za HRT i dodao da se vrhunac vodostaja očekuju poslepodne, između 14 i 16 sati.

Poplave u Hrvatskoj Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

On je dodao da će vodostaji na Kupi i Korani u Karlovcu preći 800 cm. Prema njegovim rečima, to neće prouzrokovati značajnije probleme za stanovnike, osim što će eventualno neke saobraćajnice biti zatvorene. Juče je u Gračacu poplavljeno nekoliko kuća uz reku Otuču, a u Brodu na Kupi su podeljene vreće s peskom za nasipe, navodi HRT.

Jače nevreme sinoć i tokom noći u Istri, pre svega kiša praćena jačim vetrom kidalo je grane stabala, a negde su veće padavine izazvale i plavljenja. Zbog toga je u poslednja 24 sata bilo nešto više intervencija vatrogasaca i drugih službi.

Kako piše Istramet, do ponoći je noćas na jugu Istre pale do 125 mm kiše, a usprkos većoj kiši noćas, vodostaj reka u Istri je stabilan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar