Jens Stoltenberg Foto:Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Upad ukrajinskih trupa u Kursku oblast u Rusiji je legitiman na osnovu prava Ukrajine na samoodbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj prvoj reakciji na ulazak ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji.

Stoltenberg je rekao za nemački nedeljnik „Velt am zontag“ da Ukrajina ima pravo da se brani i da, na osnovu međunarodnog prava, to ne prestaje na ukrajinskoj granici, prenosi Rojters.

Šef NATO-a je naveo da Alijansa nije bila unapred obaveštena o planovima Ukrajine za upad na rusku teritoriju i da nije imala nikakvu ulogu u tome.
Stoltenberg je ocenio da Ukrajina rizikuje napredovanjem na ruskoj teritoriji, kao što postoji rizik u svim vojnim operacijama, ali je istakao da je na Kijevu da odluči na koji način će da se brani.

PROČITAJTE JOŠ

„(Ukrajinski) predsednik (Volodimir) Zelenski rekao je da operacija ima za cilj stvaranje tampon zone za sprečavanje daljih ruskih napada preko granice“, naveo je Stoltenberg.
Ukrajina je 6. avgusta pokrenula prekogranični upad u Kursku oblast u Rusiji, a o toj vojnoj operaciji razgovaralo se i na sastanku Saveta NATO-Ukrajina u sredu, što je zatražio Kijev nakon najnovijeg talasa ruskih vazdušnih napada.

Rusija je ukrajinski upad u Kursku oblast nazvala „velikom provokacijom“ i najavila da će odgovoriti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare