Jens Stoltenberg Foto:Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

“Sada se razgovara i o pitanju slanja aviona i očekujem da će o tome biti reči na sutrašnjem sastanku u Briselu“, rekao je Stoltenberg i dodao da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji.

On je naglasio da ako bi zemlje članice NATO-a poslale avionu u Ukrajinu, to ne bi značilo da je NATO ušao u konflikt.

„Stvarnost je da vidimo početak nove ruske ofanzive“

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je „stvarnost da već vidimo početak“ nove ruske ofanzive u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin šalje „na hiljade i hiljade vojnika više“, prihvatajući „veoma visoku stopu žrtava“ i preuzima „velike gubitke“, ali vrši pritisak na Ukrajince, kaže on.

„Ono što Rusiji nedostaje u kvalitetu, pokušavaju da nadoknade kvantitetom“, kaže on, što ukazuje na to koliko je hitno da Zapad isporuči Ukrajini više oružja.

Stoltenberg kaže da „nema nikakvih znakova“ da se Putin priprema za mir i da ruski lider i dalje želi da kontroliše Ukrajinu.

Opširnije o današjim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar