Jens Stoltenberg Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prvi put je podržao holandskog premijera Marka Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO. NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji.

Mark Rute Mark Rutte
Mark Rute Foto: EPA-EFE/Bart Maat

„Nije na meni da biram svog naslednika“, rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute „vrlo jak kandidat“ koji ima puno iskustva kao premijer.

POGLEDAJTE JOŠ:

S obzirom na to da je rumunski predsednik Klaus Johanis još uvek zvanično u trci za novog generalnog sekretara NATO, zvanični Bukurešt još uvek nije objavio svoju podršku Ruteovoj kandidaturi.

Međutim, holandska javna televizija NOS javila je da su pouzdani izvori potvrdili da će Johanis „uskoro“ povući svoju kandidaturu i da će odlazeći holandski premijer Mark Rute biti novi generalni sekretar NATO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare